Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


Injectie met bloedbestanddelen in gewricht geen bloeddoping

(29-03-2005)

In het Algemeen Dagblad van vandaag staat beschreven dat Chelsea een behandeling bij blessures voorstaat waarbij bloedbestanddelen lokaal worden geïnjecteerd, bijvoorbeeld in de knie. Aangezien het zuurstoftransport hierbij niet kunstmatig wordt verhoogd en de bloedbestanddelen lokaal worden geïnjecteerd, gaat het hierbij niet om bloeddoping.

De behandelmethode wordt beschreven in het Algemeen Dagblad van 29 maart 2005. Er wordt eerst bloed afgenomen, waarna dit wordt gecentrifugeerd. Dit heeft tot gevolg dat het bloed in drie lagen wordt gescheiden: plasma (een doorzichtige gelige vloeistof) bovenin, rode bloedcellen (een dieprode laag) onderin en daartussen een kleine laag met onder ander bloedplaatjes. In deze tussenlaag zouden ook groeifactoren zitten die het herstel na een blessure zouden kunnen bevorderen. Deze groeifactoren worden vervolgens in het gekwetste gewricht geplaatst. De medische staf van Chelsea heeft naar verluid ook bij Arjen Robben deze methode willen toepassen, maar dit heeft hij geweigerd.

In de media wordt een enkele keer gesuggereerd dat deze behandelmethode als bloeddoping is aan te merken. Hiervan is echter geen sprake. Bij bloeddoping wordt bloed of bloedbestanddelen ingebracht in de bloedbaan om het zuurstoftransport te verbeteren. Hierbij gaat het vrijwel altijd uitsluitend om de rode bloedcellen. Aangezien de beschreven behandeling gaat om het lokaal toedienen van bloedbestanddelen voor een medische behandeling en niet als doel heeft om het zuurstoftransport te verbeteren is volgens het NeCeDo van bloeddoping geen sprake.