Gemeente Noordenveld


College Noordenveld zet strooiploeg in het zonnetje

Gepubliceerd op: 29 maart 2005

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Noordenveld zetten dinsdag 29 maart om 12.15 uur de complete strooiploeg in het zonnetje voor het gemeentehuis.
Wethouder Geert Wolters: Onze 22 medewerkers hebben de afgelopen winterperiode dag en nacht paraat gestaan om de wegen in Noordenveld begaanbaar te maken, een hele klus! We vinden het maar zo vanzelfsprekend dat de strooiploeg komt zodra er sneeuw ligt, maar het is best een belasting als je elk moment opgeroepen kunt worden, vooral ook voor de thuisbasis. Tijdens de winterse omstandigheden van de afgelopen tijd hebben we echter geen wanklank gehoord, integendeel de bevolking was uitermate te spreken over het schoonhouden van de wegen. Daarom willen we deze mensen eens extra in het zonnetje zetten. We kunnen uiteraard niet alle wegen in de gemeente sneeuwvrij houden, bij een totaal van ruim 350 kilometer. We hebben hiervoor naast 22 mensen het volgende materieel tot onze beschikking. Drie vrachtautos, 1 lichte pick-up, 1 smalspoorkipper, voor de fietspaden en een trekker. Hoe de strooiploeg te werk gaat kunt u ook lezen op onze website

Strooibeleid van Noordenveld
Van november tot en met maart worden de wegen extra bewaakt op gladheid. Met ondersteuning van een weerbureau houden medewerkers van de gemeente uw veiligheid in het oog. Bij optredende gladheid komen 6 bestrijdingseenheden in actie. Zij bestrijden de gladheid op de belangrijkste verbindingswegen en routes (A-routes) langs scholen, artsen, winkels en bejaardencentra.
Het bestrijden van gladheid op de hoofdroute duurt circa 2,5 uur. Bij sneeuwval en ijzel duurt dit langer, omdat bij sneeuwval de weg twee keer behandeld moet worden (heen en terug).Afhankelijk van de omstandigheden wordt al dan niet de B-route gestrooid.

Wanneer wordt er gestrooid?
De gemeente krijgt twee keer per dag een weersvoorspelling van Holland Weather Service (HWS) uit De Bilt. Als uit weersvoorspelling van HWS blijkt dat het in onze gemeente glad kan gaan worden, worden vijf voertuigen klaargezet om zout te strooien of sneeuw te schuiven. Als de meteoroloog van HWS afwijkingen op zijn voorspelling constateert, neemt hij direkt contact op met de gemeente. Een lid van de dienstdoende strooiploeg controleert dan ook een aantal straten, die een gemiddeld beeld geven van de wegen in onze gemeente. Zodra hij de eerste gladheid constateert, waarschuwt hij per semafoon vier andere chauffeurs die onmiddellijk in actie komen.

Waar wordt er gestrooid?
Bij het samenstellen van de A-routes is geprobeerd zoveel mogelijk wegen tussen de dorpen, busroutes, routes bij artsen, bejaardencentra, schoolroutes en routes bij winkelcentra op te nemen. Als de A-routes onder controle zijn, dan worden alleen bij extreme weersomstandigheden zoals ijzel of langer aanhoudende sneeuwval, de B-routes gestrooid of geschoven. De B-routes zijn alle overige wegen die niet zijn opgenomen in de A-routes. Als er extreem veel sneeuw is gevallen kan het nodig zijn de A-routes in te korten tot de verbindingswegen van dorp naar dorp. Zodra de omstandigheden gunstig worden, schakelen we direkt over op de oorspronkelijke routes.

Provinciale wegen.
In de gemeente liggen diverse provinciale wegen. Dat zijn de grotere verbindingswegen, zoals Norg Donderen, Norg - Huis Ter Heide, Peizermade via Peize en Roden tot Nietap en Roden via Langelo tot Norg. De provincie zorgt voor de begaanbaarheid van deze wegen en heeft daar eigen regels voor. Het kan daardoor gebeuren dat deze wegen op andere tijdstippen gestrooid worden.

Welk nummer kan ik bellen voor meer informatie? Heeft u vragen over de gladheidbestrijding, dan kunt u bellen naar het Meldpunt Leefomgeving, tel. 0900 - 250 50 50

Roden, 24 maart 2005.