Gemeente Ede

nummer 56 / Ede, 29 maart 2005

Extra inzamelmiddelen voor oud papier in Ede

Het college van de gemeente Ede is van plan om aanvullende middelen voor inzameling van oud papier uit huishoudens in te voeren. Uit afvalanalyses van de gemeente blijkt dat er nog veel herbruikbaar oud papier bij het restafval zit, dat nu nog in de verbrandingsoven belandt. Door de inwoners meer inzamelmogelijkheden voor oud papier te bieden, hoopt gemeente Ede uiteindelijk kosten op afvalverwerking te verlagen.

Invoering mini-containers
De gemeente gaat bewoners van laagbouwwoningen de mogelijkheid bieden om oud papier gescheiden aan te leveren door middel van een extra mini-container. Dit geschiedt op vrijwillige basis. De extra mini-container voor oud papier wordt tijdens inzameldagen aan de weg gezet om geleegd te worden.

Ondergrondse papiercontainers in Kernhem
In Kernhem worden groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en huishoudelijk restafval gescheiden ingezameld via ondergrondse verzamelcontainers. Ede heeft deze wijze van gescheiden afvalinzameling geëvalueerd. De conclusie is, dat met dit systeem geen goede scheiding mogelijk is van restafval en GFT-afval. Om het duurzame karakter van Kernhem te behouden, worden de ondergrondse GFT-containers omgebouwd tot oud-papiercontainers. De inwerpzuil wordt voorzien van een soort brievenbusgleuf.
Om toch GFT-afval gescheiden te verwerken krijgen tuinbezitters in Kernhem gratis een compostvat aangeboden. Ook wordt in Kernhem in het voor- en najaar grof tuinafval apart huis-aan-huis opgehaald.

Papier-verzamelcontainers hoogbouw
Bij wijze van proef worden gratis verzamelcontainers voor oud papier beschikbaar gesteld aan bewonerscommissies van hoogbouwwoningen. Op dit moment staan er papier-verzamelcontainers op verschillende lokaties in Ede, onder meer bij winkelcentra. Op enkele plaatsen leidt dit tot vervuiling en overlast in de betreffende wijken. Deze containers worden weggehaald en verplaatst naar de hoogbouwwoningen. De oud papier-opbrengst is dan voor de bewonerscommissie.

Waarom aanvullende middelen?
Met de huidige middelen voor gescheiden afvalinzameling wordt er in Ede ongeveer 56 kg oud papier per inwoner per jaar ingezameld. Dat komt neer op 66% van het herbruikbaar oud papier. Uit landelijk onderzoek blijkt dat het mogelijk is om 85% van het herbruikbaar oud papier gescheiden in te zamelen. Dat komt overeen met ongeveer 87 kg per inwoner per jaar.
Ede streeft naar een hoger scheidingspercentage van oud papier uit huishoudens, zodat er minder oud papier als restafval verbrand moet worden. Hiermee wordt niet alleen het milieu gespaard. Ook de kosten voor afvalverwerking worden verlaagd. Lagere kosten zullen effect hebben op de afvalstoffenheffing die inwoners van Ede betalen.

Organisaties die oud papier inzamelen
Organisaties, die oud papier inzamelen, zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld van de extra inzamelmiddelen. De huidige subsidieregeling voor oud papier wijzigt niet. Wel krijgen de organisaties de mogelijkheid om te participeren in de oud papier-inzameling via de extra mini-containers. Dat betekent dat vrijwilligers om de week in een wijk de lediging van de mini-containers verzorgen. De opbrengst van het ingezamelde oud papier is dan voor de organisatie, die de vrijwilligers levert. In overleg met organisaties zal één en ander verder worden uitgewerkt. Het college biedt het voorstel voor extra inzamelmiddelen oud papier binnenkort aan de raadscommissie BFO aan. Voor meer informatie over afvalinzameling, zie www.ede.nl. Kijk bij Ik wil meer weten over en kies vervolgens Afval in Ede.


---