Gemeente Ede

nummer 57 / Ede, 29 maart 2005

Parallelweg Keesomstraat dicht

De oostelijke parallelweg van de Keesomstraat - ter hoogte van C1000 en Riedel - wordt afgesloten voor gemotoriseerde verkeer. Eén van de aanleidingen is de grote hoeveelheid klachten die de gemeente kreeg van fietsers. Zij ervaren de verkeerssituatie op deze weg als onveilig en onduidelijk. Daarnaast is de kruising
Keesomstraat-Einsteinstraat-Ir. Lelylaan aangelegd om de ontsluiting van de industrie terreinen ten oosten en westen van de Keesomstraat te verbeteren. Verbetering van de verkeersveiligheid op de oostelijke parallelweg van de Keesomstraat heeft al langer de aandacht van de gemeente. Daarom is nu gekozen voor een afsluiting.

Ruim 2000 personenautos maken dagelijks gebruik van de parallelweg, net als ruim 2000 (brom)fietsers. Dit levert regelmatig verkeersgevaarlijke situaties op, zoals:

* Conflicten tussen fietsverkeer en (te hard rijdend) uitvoegend gemotoriseerd verkeer de parallelweg op.

* Bevoorradend verkeer heeft geen goed zicht op de overige verkeersdeelnemers bij het manoevreren.

* Het uitzicht op de kruising parallelweg Frankeneng is niet optimaal. Dat komt door het hoogteverschil in de Frankeneng door het viaduct over de Keesomstraat.

Bovenstaande knelpunten zijn aanleiding geweest om in overleg met de aanliggende bedrijven (Riedel en C1000) te besluiten de oostelijke parallelweg af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Een uitzondering hierop vormt het bevoorradingsverkeer voor de aanliggende bedrijven. Zij mogen de parallelweg voorlopig blijven gebruiken.

Alternatieve routes
Voor verkeer met bestemming Frankeneng zijn meerdere alternatieve routes beschikbaar. Verkeer dat uit westelijke richting (vanaf de A12) komt, neemt de route A30 Galvanistraat Frankeneng. Vanuit zuidelijke richting kan men via de Einsteinstraat - Lorentzstraat naar de Frankeneng wat een minimale omrij afstand geeft van ca. 275 meter.

Verkeersbesluit
Het college van burgemeester en wethouders nam al eerder het benodigde verkeersbesluit om de weg af te kunnen sluiten. De afsluiting is nog niet uitgevoerd, omdat de gemeente wilde wachten tot de aansluiting van de A30 en de reconstructie van de Frankeneng klaar was. Nu wordt dit verkeersbesluit uitgevoerd en vanaf 6 april is daarom de parallelweg gesloten voor gemotoriseerd verkeer met uitzondering van bevoorradend verkeer voor de aan de parallelweg gevestigde bedrijven. Op locatie worden aankondigingsborden geplaatst. Vervolgens wordt op 6 april de afsluiting een feit door het plaatsen van de noodzakelijke verkeersborden.

Toekomstige situatie
Op dit moment wordt verder gekeken naar de mogelijkheid om het bevoorradende verkeer naar de bedrijven aan de parallelweg te laten verlopen vanuit noordelijke richting, vanaf de Frankeneng. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om de parallelweg fysiek af te sluiten wat de verkeersveiligheid nog verder zal verbeteren.

---