Gemeente Ede

nummer 58 / Ede, 29 maart 2005

BOS-impuls

Gemeente vraagt subsidie voor projecten in Bennekom

Het college van B&W heeft op 29 maart 2005 besloten om een aanvraag in te dienen in het kader van de BOS-impuls voor de kern Bennekom. Deze stimuleringsregeling voor Buurt, Onderwijs en Sport is bedoeld voor gemeenten die achterstanden bij de jeugd (4-19 jaar) willen bestrijden door middel van sport en bewegen. In december werden er ook al aanvragen ingediend voor projecten in Veldhuizen en de Maandereng. Deze aanvragen werden door het ministerie van VWS beiden onlangs gehonoreerd.

De aanvraag voor BOS-Bennekom richt zich in eerste aanleg op twee peilers. Met de eerste peiler wordt getracht om op een integrale wijze de overlast veroorzaakt door (hang-)jongeren aan te pakken. Hiervoor zullen vraaggerichte activiteiten op sportgebied worden ingezet. Deze activiteiten zullen aansluiten bij het bestaande jongerenwerk. De tweede peiler richt zich op gezondheid: het tegengaan van bewegingsachterstanden bij kinderen. De bedoeling hierbij is om kinderen met bewegingsachterstanden onder begeleiding aan het sporten te krijgen. Uiteindelijk moeten deze kinderen zoveel als mogelijk door worden geleid naar de reguliere sportverenigingen. Een project in het kader van de BOS-impuls duurt minimaal twee en maximaal 4 jaar. Het ministerie betaalt maximaal 50% van de projectkosten. De andere helft van de kosten moet de gemeente voor zijn rekening nemen. Voor Bennekom is nu een aanvraag ingediend voor een subsidie van EUR 20.000,- per jaar, vier jaar lang. In totaal gaat het dus om een project van EUR 160.000,- waarvan de gemeente Ede in vier jaar tijd EUR 80.000,- voor haar rekening moet nemen. Dit geld wordt gevonden in bestaand beleid. Dat betekent dat activiteiten die nu al worden uitgevoerd worden gekoppeld aan het BOS project. Met de subsidie van het ministerie zouden de activiteiten verder kunnen worden uitgebreid en is er ook ruimte voor nieuwe activiteiten. In de zomer van 2005 zou duidelijk moeten worden of de aanvraag voor Bennekom door het ministerie wordt toegekend. BOS-Bennekom zou dan in 2006 van start kunnen gaan.
In oktober 2004 heeft het ministerie van VWS de tijdelijke stimuleringsregeling Buurt, Onderwijs en Sport gepresenteerd, ook wel de BOS-impuls genoemd. Met deze regeling wil het ministerie gemeenten op wijkniveau helpen bij het bestrijden van achterstanden bij jeugdigen (4-19 jaar) door middel van sport en bewegen. Deze achterstanden kunnen zich voordoen op het gebied van gezondheid, welzijn, onderwijs, opvoeding, sport of beweging. Deze achterstanden uiten zich vaak ook op een wijze die weer voor overlast in een wijk kan zorgen.

---