Dienstenbond CNV

Delta Lloyd - Afspraak loonaanvulling 2e ziektejaar rond 29-03-2005

Door middel van deze infobrief willen wij u over een viertal zaken informeren. De eerste zaak betreft de afspraak die wij op 21 maart jl. met Delta Lloyd hebben gemaakt over de wijze waarop met de loondoorbetaling wordt omgegaan gedurende de het eerste en tweede ziektejaar. De tweede zaak betreft het onderhandelingsresultaat dat wij op dezelfde datum met de directie Marketing en Verkoop hebben bereikt in het evaluatietraject van de variabele beloningsregeling van de DL Buitendienst.

Ten derde willen wij de medewerkers van het Nationaal Spaarfonds uitnodigen voor een informatieve bijeenkomst over het directievoorstel voor een nieuwe variabele belonings-regeling. Als laatste is een melding opgenomen bestemd voor de medewerkers die zijn betrokken bij de outsourcing van ICT Ohra naar Logica CMG.

Afspraak inkomensaanvulling bij ziekte
In het onderhandelingsresultaat van augustus vorig jaar over de Delta Lloyd CAO 2004 - 2005, hebben partijen afgesproken dat, indien wetgeving daartoe aanleiding zou geven, er opnieuw overleg over de inkomensaanvullingen bij ziekte zou plaatsvinden. Het Najaarsakkoord van november 2004 gaf aanleiding om de afspraken met Delta Lloyd te herzien. Hierbij ging het met name om de passage uit de verklaring d.d. 5 november 2004 van de Stichting van de Arbeid waarin werknemers- en werkgeversorganisaties zijn vertegenwoordigd, met de volgende inhoud:

"De totale ziekengelduitkering zal over de twee ziektejaren gemeten niet meer dan 170 % van het laatst verdiende loon bedragen. Dit laat onverlet de mogelijkheid om aanvullende specifieke afspraken te maken ter stimulering van (versnelde) reïntegratie- en participatie-effecten. Bestaande arbeidsvoorwaardelijke regelingen zullen waar nodig in deze zin worden aangepast"

De afgelopen maanden hebben wij met uw werkgever onderhandeld over de mogelijkheden om de bestaande CAO afspraak nadere invulling te geven en te komen tot een afspraak over een aanvulling op de genoemde 170 %. Het resultaat van deze onderhandelingen luidt kortgezegd als volgt:

Medewerkers die op een actieve wijze invulling geven aan het in het Plan van Aanpak overeengekomen reïntegratie-traject, houden (d.m.v. een aanvulling op de 170 %) gedurende de eerste 24 maanden aanspraak op hun volledige salaris. Medewerkers die tekortschieten in hun wettelijke inspanningsverplichtingen in het reïntegratie-traject, zullen volgens een staffel een deel van hun salaris dienen in te leveren.

De toepasselijke staffel luidt als volgt:


- Gedurende de eerste 6 maanden: 100% doorbetaling;


- Gedurende de 7e t/m de 12e maand: 90 % doorbetaling, 10% aanvulling bij actieve reïntegratie (totaal 100%);


- Gedurende de 13e t/m de 24e maand: 75 % doorbetaling, 25% aanvulling bij actieve reïntegratie (totaal 100%).

Voor medewerkers van wie is vastgesteld dat zij geen mogelijkheden tot terugkeer op de arbeidsmarkt hebben, geldt dat zij een aanspraak hebben op onvoorwaardelijke doorbetaling van het salaris over de periode van 24 maanden.

De precieze tekst van de afspraak is inmiddels door Delta Lloyd op Intracom geplaatst en kunt u daar teruglezen. Wij zijn van mening dat wij met Delta Lloyd een afspraak hebben kunnen maken die de ruimte die het Najaarsakkoord biedt op het punt van de loonaanvulling tijdens ziekte op een optimale wijze benut. Zieke medewerkers die zich op serieuze wijze inspannen om weer aan het werk te gaan worden optimaal beloont: Zij kunnen voor een periode van 24 maanden aanspraak maken op een volledige doorbetaling van het salaris. De toepasselijke procedures zijn ook met goede waarborgen omkleedt: Zowel de interne klachtenprocedure bij de Concern Geschillen Commissie, als de externe mogelijkheid tot het aanvragen van zogeheten deskundigenoordeel bij het UWV staan voor de medewerker open.

Hierbij leggen wij dit resultaat aan u voor.

Onderhandelingsresultaat evaluatietraject variabele beloningsregeling DL Buitendienst

Na een langdurig traject hebben wij op 21 maart jl. met de directie Marketing en Verkoop een onderhandelingsresultaat bereikt in het evaluatietraject over de variabele beloningregeling voor de Delta Lloyd Buitendienstmedewerkers. De betrokken medewerkers zijn tussentijds door middel van diverse e-mailberichten en een ledenraadpleging bij de onderhandelingen betrokken, zodat wij op deze plek niet te ver op het verloop van het traject zullen ingaan.

Kern van het resultaat zoals op 21 maart jl. afgesproken is dat over de boekjaren 2004 en 2005 de Waarborgregeling, zoals door ons geëist, door de directie zal worden toegepast. Compromis daarbij is dat de directie op de resultaten van beide boekjaren eerst de Targettoetsregeling zal toepassen wat tot een bijstelling (al dan niet segmentsgewijs) van de targets kan leiden en pas daarna de Waarborgregeling. Resultante van deze aanpak zal dus zijn dat 75 % van de populatie over 2004 en 2005 tenminste 10% van zijn variabele beloning zal verdienen.

Daarnaast is de afspraak gemaakt dat de huidige knelpunten in de uitvoering van de regeling door een werkgroep nader zullen worden geïnventariseerd en dat deze werkgroep ook met verbetervoorstellen zal komen die door de directie zullen worden opgepakt. De precieze tekst van het resultaat luidt als volgt:

"In het gezamenlijk overleg van 21 maart 2005 tussen Bonden en Directie M&V is de evaluatie van de variabele beloningsregeling definitief afgerond.

Vastgesteld is dat de regeling weliswaar complex is en op onderdelen nog nader moet worden verfijnd, maar als zodanig voldoet. De belangrijkste verbeterpunten worden nader uitgewerkt door een werkgroep waarin ook de vakbonden zijn vertegenwoordigd.

T.a.v. de in 2003 gehanteerde waarborgregeling is voor de jaren 2004 en 2005 het volgende besloten:

De waarborgregeling wordt vervangen door een collectieve hardheidsclausule die éénmalig over 2004 en 2005 wordt toegepast, nadat de targettoetsregeling is uitgevoerd.

De collectieve hardheidsclausule wordt toegepast als volgt:

Na toepassing van de targettoetsregeling wordt de collectieve hardheidsclausule toegepast waarbij de methodiek van de waarborgregeling 2003 wordt gehanteerd. Indien toepassing van de collectieve hardheidsclausule tot hogere einduitkomsten leidt (in termen van targetrealisatie) worden deze laatste gehanteerd.

De individuele hardheidsclausule blijft onverkort van kracht."

Wij hebben de directie wel laten weten dat deze afspraak de boekjaren 2004 en 2005 bestrijkt maar dat wij ons vrij achten om n.a.v. de resultaten in 2006 (en verder) met bepaalde garantie- en/of wijzigingsvoorstellen te komen.

Gelet op het feit dat de op 21 maart jl. aanwezige buitendienstmedewerkers (53, waarvan 16 via een machtiging) zich in positieve zin over dit resultaat hebben uitgesproken, brengen wij bij deze een positief stemadvies ten aanzien van dit resultaat uit. U kunt uw mening aan ons kenbaar maken d.m.v. het insturen van bijgevoegd stemformulier. Wij verzoeken u ervoor te zorgen dat dit stemformulier uiterlijk 7 april aanstaande bij ons binnen is.

Uitnodiging informatieve bijeenkomst medewerkers Nationaal Spaarfonds

Begin 2005 zijn wij door de directie en OC van NSF benaderd met een directievoorstel voor een nieuwe systematiek voor de variabele beloning. Dit voorstel willen wij graag met u bespreken. Wij nodigen daartoe alle betrokken medewerkers uit voor een informatieve bijeenkomst van de samenwerkende vakbonden. Ook niet-aangesloten medewerkers zijn bij deze bijeenkomst welkom, wij verzoeken dan ook uw collegas op te roepen aanwezig te zijn. Let wel: mocht het op een stemming aankomen, dan zijn uiteraard slechts leden stemgerechtigd. De bijeenkomst zal worden gehouden op:

Datum: Dinsdag 12 april 2005

Tijdstip: 10.00 tot 12.00 uur

Locatie: Kantoor NSF te Waalwijk

Hervatting overleg reorganisatietraject Vlinder

Met het tot stand komen van de afspraak over de loondoorbetaling bij ziekte is de weg vrij gekomen om het opgeschorte overleg over de consequenties van Vlinder te hervatten. Bonden gaan op korte termijn verder praten met Delta Lloyd en Logica CMG over de arbeidsvoorwaardelijke gevolgen van de outsourcing van de betrokken medewerkers van OHRA ICT naar Logica CMG.

Bent u bij dit traject betrokken en heeft u hierover vragen en/of opmerkingen dan kunt u contact opnemen met Ahmed Kansouh, bereikbaar per telefoon (010) 2651111 of per e-mail: rotterdam@cnvdibo.nl