Universiteit van Amsterdam

Aankondiging voor de media

Amsterdam, 29 maart 2005

Universiteit van Amsterdam beloont beste profielwerkstuk VWO-HAVO scholieren

De UvA Werkstuklabprijs voor het beste profielwerkstuk van eindexamenkandidaten VWO en HAVO wordt dit jaar uitgereikt op vrijdag 1 april. Een jury van UvA-natuurwetenschappers beoordeelde de inzendingen van scholieren uit het gehele land. Het Werkstuklab van de Universiteit van Amsterdam is een initiatief om scholieren te helpen bij het experimentele onderdeel van hun bèta-profielwerkstuk. Scholieren die op zoek zijn naar ideeën, bepaalde apparatuur nodig hebben, of vragen hebben met de uitvoering van een proef kunnen terecht in het Werkstuklab van de universiteit.

Uit de 29 inzendingen zijn zes werkstukken geselecteerd die op 1 april door de leerlingen gepresenteerd worden voor publiek en de wetenschappelijke jury. Marieke de Vries uit Amstelveen onderzocht de biologische klok. Rianne Steendam en Jonneke Kuperus van het Christelijk Gymnasium Utrecht: de suikervervanger aspartaam onder de loep. Lilly Chong en Fransien de Ruijter van de Amersfoortse Berg hebben de beweging van een rups nagebootst met een robot. Eelke Kraak van het Stedelijk Lyceum Enschede heeft de stroming van water in diverse omstandigheden bestudeerd. Naomi Petersen en Linda Kesteloo van het Baken Park Lyceum te Almere hebben forensisch DNA-onderzoek gedaan. Christine de Vries, Evelien Keltjens en Margot Pijnenburg van het Dr. Mollercollege in Waalwijk hebben de werking van het antidepressiemiddel bupropion bestudeerd.

De zeskoppige jury heeft drie geldprijzen te verdelen en het publiek mag ook een winnaar uitkiezen; iedereen is welkom om de presentaties bij te wonen en om mee te stemmen met de publieksprijs. De presentaties worden vanaf 13.00 uur gehouden op het Science Park Amsterdam, in de Turingzaal aan Kruislaan 413 te Amsterdam.