Gemeente Beuningen


Wie zich aan de snelheid houdt, wordt beloond met een "Smile"!

In het kader van het project Veilige Schoolomgeving heeft de gemeente twee displays aangeschaft die afwisselend bij de verschillende basisscholen binnen de gemeente een plekje krijgen. De gegevens vanuit de geplaatste SnelheidsInformatie Displays (SID) geven een redelijke indicatie van het aantal passerende voertuigen en ter plaatse gereden snelheden.

Werking van de SID
De SID maakt twee snelheidsmetingen. Beiden komen in beeld met daartussen een lachend of sip kijkend gezichtje. Stel dat men met 40 km/uur aan komt rijden dan geeft de SID "40" en een "sip kijkende smiley" aan want de snelheid is hoger dan de toegestane snelheid, namelijk 30 km/uur. Als de snelheid daarna terugloopt naar 28 km/uur dan geeft de SID "28" en een "vrolijk kijkende smiley" aan. Zowel de IN-snelheid als de UIT-snelheid worden gemeten en opgeslagen. De meetgegevens van fietsers worden ook opgeslagen. Omdat de fietsers ook geteld worden, en omdat er onzuiverheden met de tellingen zijn als auto's dicht achter elkaar aan rijden, zijn de gegevens van de SID slechts richtlijnen en geen officiële intensiteitengegevens. Ze geven natuurlijk wel een redelijke schatting van het aantal bewegingen op het gemeten wegvak.

Plaatsing van de SID
De eerste SID is geplaatst in Ewijk, in de Julianastraat bij de basisschool De Duivendonck. In november is er gedurende twee weken een proefmeting gehouden en in 2005 zijn ook metingen verricht. De tweede SID hangt in de Wolfsbossingel in Beuningen bij basisschool De Dromedaris. Ook hier zijn in 2005 gedurende enkele perioden metingen verricht.

Gegevens SID Julianastraat Ewijk
In de gemeten tijdvakken in 2005 lag de gemiddelde auto-intensiteit op ruim 1000 voertuigen per werkdag. Ongeveer 80 % blijkt zich bij de IN- en UIT-snelheid aan de geldende snelheid van 30 km/uur te houden. Dit is een erg hoog percentage. De gemiddelde snelheid was ± 24,5 km/uur, een heel laag gemiddelde. Hierbij moet worden opgemerkt dat de snelheid mede bepaald wordt door de ter plekke aanwezige drempel. Het rijgedrag van de passanten is hier uitstekend.

Gegevens SID Wolfsbossingel Beuningen
Hier lag de gemiddelde auto-intensiteit in de gemeten tijdvakken in 2005 op ruim 600 voertuigen per werkdag en houdt iets minder dan 20 % zich aan de 30 km/uur bij de IN-snelheid. Bij de UIT-snelheid is dit percentage gestegen tot ruim 20 %. De gemiddelde snelheid was ± 40 km/uur. Het is duidelijk dat deze snelheid te hoog is, en de percentages erg laag. In de komende weken zal blijken of de SID enig effect heeft op de snelheden als de nieuwe gegevens vergeleken kunnen worden met deze resultaten.

Vervolg
De SID's zullen later een plaatsje krijgen bij de andere scholen. Op basis van de uitkomsten kan de politie worden gevraagd een extra controle te houden. In ouderbijeenkomsten en nieuwsbrieven kunnen ouders op de resultaten gewezen worden en gevraagd de maximumsnelheid in acht te nemen. En iedereen die dit doet krijgt direct als beloning een "Smile"!