Gemeente Alphen aan den Rijn


Persbericht nr. 21 Ruimte voor gezond bedrijfsleven

29 maart 2005

Ruimte voor gezond bedrijfsleven in Alphen aan den Rijn

Er moet in Alphen aan den Rijn ruimte blijven voor een gezond bedrijfsleven. Met de groei van het aantal inwoners moet een evenredige groei van de beschikbare werkgelegenheid worden gerealiseerd. Dit is één van de hoofdconclusies uit het nieuwe economisch beleidsplan van de gemeente, met de titel "Ondernemende stad in het Groene Hart". Binnenkort spreekt de gemeenteraad over het plan.

Het creëren van werkgelegenheid voor de Alphense beroepsbevolking is en blijft een belangrijke doelstelling van het gemeentelijk economisch beleid. Kwantitatief is het doel de verhouding tussen de beroepsbevolking en het aantal arbeidsplaatsen (de arbeidsplaatsenquote) niet lager te laten worden dan op het ogenblik het geval is. Kwalitatief streeft de gemeente ernaar de werkgelegenheid te bevorderen voor hoger opgeleiden. Dat betekent stimuleren van bedrijvigheid, die werk biedt aan deze categorie.

Alphen aan den Rijn wil een complete stad zijn, waar wonen, werken en recreëren in goede samenhang met elkaar aanwezig zijn. Het betekent wel dat het werken in Alphen aan den Rijn in de toekomst een andere invulling gaat krijgen. Meer kwaliteit betekent ook voor de werkfunctie nieuwe eisen: aan de kwaliteit van de werkgelegenheid, aan het (veel) intensiever gebruik van ruimte, aan de inrichting en uitstraling van bedrijventerreinen en aan de kwaliteit van de infrastructuur.

Bereikbaarheid blijft van groot belang
Het economisch beleidsplan onderstreept het grote belang van een goede bereikbaarheid van Alphen. Nu de bereikbaarheid in oost-west richting met de realisatie van de N11 verbeterd is, wil de gemeente Alphen ook de bereikbaarheid in noord-zuid richting verbeteren, met name tussen Alphen aan den Rijn en Schiphol. Doel is het realiseren van een 2 x 2 wegverbinding tussen de N11 en de A4.

Alphen aan den Rijn wil zuinig omgaan met de beschikbare ruimte. Voor gronduitgifte op bedrijventerreinen komen heldere criteria. Het arbeidsplaatsencriterium (aantal arbeidsplaatsen per hectare) gaat omhoog naar minimaal 60 voor alle nieuw te vestigen bedrijven op zowel bestaande als nieuwe terreinen. Daarnaast komen andere criteria die erop gericht zijn de economische structuur van Alphen te versterken.

Naast aantal en kwaliteit van de werkgelegenheid zijn de volgende vestigingscriteria van belang:

· Toegevoegde waarde van het bedrijf in de economische structuur
· Hoofdvestigingen hebben voorrang boven filialen
· Accent op stuwende bedrijvigheid

Voor nieuw te ontwikkelen bedrijventerreinen komt een verplichte afdracht van bedrijven aan parkmanagement. Ook op bestaande terreinen bereidt de gemeente de ontwikkeling van parkmanagement voor.

Zelfstandige kantoorlocaties
Alphen aan den Rijn wil inspelen op de vraag uit de markt door de ontwikkeling van zelfstandige kantoorlocaties (naast die in de Stationsomgeving) mogelijk te maken. Een dergelijke ontwikkeling past met name in de omgeving van het nieuw te ontwikkelen station van de Rijn-Gouwe Lijn aan de westzijde van de gemeente, op de grens met de gemeente Rijnwoude.

Het streven is er verder op gericht de gemeentelijke procedures voor ondernemers zoveel mogelijk te vergemakkelijken en de gemeentelijke dienstverlening te verbeteren.
De gemeente zal de organisatie van de bedrijfscontacten verder professionaliseren. Op de gemeentelijke website wordt de mogelijkheden om te ondernemen in Alphen nadrukkelijk in beeld gebracht, onder meer door een helder overzicht van de beschikbare locaties.
---

PORTEFEUILLEHOUDER: J. VOOGD
Voor informatie: afdeling communicatie, M.N. Hoogland, tel. 0172-465199

Reageer op deze pagina | Disclaimer

Deze pagina is bijgewerkt op: 29-03-2005 15:27
© copyright gemeente Alphen aan den Rijn
URL huidige pagina:
http://www.alphenaandenrijn.nl/smartsite.htm?id=16733