Gemeente Alphen aan den Rijn


29 maart 2005

Stadsmonitor 2004-2005 woonomgeving & veiligheid verschenen VEILIGHEIDSBELEVING IN ALPHEN TOEGENOMEN

De gemeente Alphen aan den Rijn bracht vandaag de nieuwe stadsmonitor 2004-2005 'woonomgeving en veiligheid' uit. Uit deze monitor blijkt dat het met de veiligheids-beleving van de burgers voor het derde achtereenvolgende jaar de goede kant op gaat. Het percentage dat zich buiten de eigen buurt wel eens onveilig voelt is gedaald van 44 naar 30% (binnen de eigen buurt is dat 15%). Ook wordt er minder melding gemaakt van bedreiging, zakkenrollen en inbraak. De daling geldt echter niet voor alle delicten. De monitor bevestigt opnieuw dat een grote minderheid (39%) van de buurtbewoners vindt dat er onvoldoende ontmoetingsplekken voor jongeren zijn in Alphen aan den Rijn. Top 4 van de meest gesignaleerde problemen zijn parkeerproblematiek (40% in eigen buurt en 26% in stad totaal), het ontbreken van voorzieningen voor jongeren (21%) , het tekort aan kinderspeelplaatsen (21%) en criminaliteit (12%). Een andere belangrijke conclusie uit de monitor is het feit dat 83% van de Alphenaren zich medeverantwoordelijk voelt voor de leefbaarheid in eigen buurt. Dat is hoger dan in voorgaande jaren.

De gegevens van deze monitor zijn afkomstig uit de eind 2004 gehouden stadspeiling onder ruim 3000 inwoners. Naast gegevens over veiligheid en leefbaarheid in de Alphense buurten geeft de monitor ook een beeld van de sociale cohesie (kortweg de manier waarop buurtbewoners met elkaar omgaan) in verschillende buurten. De inwoners van Zwammerdam en Aarlanderveen lopen voorop waar het gaat om de sociale cohesie.

Inwoners van Alphen aan den Rijn blijken waardering te hebben voor de verbeteringen waar de gemeente en de woningcorporatie in een aantal buurten mee aan de slag zijn. Voor zover men dan toch nog kritisch is gaat het er vaak om dat men beter op de hoogte gehouden wil worden.

De complete gegevens van deze Stadsmonitor zijn te vinden op de website van de gemeente Alphen aan den Rijn. Een schriftelijk exemplaar kunnen geĂŻnteresseerden ophalen (tegen betaling van de kostprijs van 6 euro) bij de ontvangstbalie van het stadhuis. De overige uitkomsten van de stadspeiling 2004-2005 worden over enkele maanden bekend gemaakt.

---

Portefeuillehouder: S.J.P. Lyczak