Ministerie van Financiën

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-GeneraalPostbus 20018

2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

CAD 2005-65 M

Onderwerp

Beantwoording resterende vraag algemeen overleg 3 maart 2005

Op 3 maart 2005 voerden de Commissie voor de Rijksuitgaven en de vaste commissie voor Europese Zaken een algemeen overleg met de minister van Financiën over het jaarverslag over het begrotingsjaar 2003 van de Europese Rekenkamer en het EU-trendrapport 2005 van de Algemene Rekenkamer (AR). Tijdens dit overleg heb ik toegezegd een resterende vraag van de heer Van Dijk (CDA) schriftelijk te zullen beantwoorden.

Ik heb de Kamer toegezegd om na te gaan hoe het ministerie van EZ de controle op de besteding van Interreg-gelden kan verbeteren. Mede namens de staatssecretaris van EZ informeer ik u hierbij over het toezicht- en controlesysteem voor Interreg IIIa.

Introductie

Nederland neemt in de periode 2000-2006 onder andere deel aan het communautaire initiatief Interreg. Communautaire initiatieven zijn kleinere programma's waartoe de Europese Commissie het initiatief neemt. Het communautaire initiatief Interreg is bijzonder van aard vanwege zijn grensoverschrijdende karakter.

Interreg IIIa beoogt regio's aan de binnengrenzen van de EU (zogenaamde Euregio's) verder te ontwikkelen en grensoverschrijdende samenwerking te bevorderen. Interreg IIIa valt onder de eindverantwoordelijkheid van één van de betrokken lidstaten. Nederland neemt deel in zeven Euregio's. Per Euregio is een programmasecretariaat aangewezen. Het ministerie van EZ is eerstverantwoordelijk voor de financiële afwikkeling van het programma voor de Euregio Maas-Rijn. Voor de andere zes Euregio-programma's zijn Duitsland of België eerstverantwoordelijk.

Bevindingen Algemene Rekenkamer

De AR constateerde in haar rapport 'Euregio's: grensoverschrijdend financieel beheer' (Kamerstuk 2001-2002, 28 280, nr. 1 en 2) van 28 maart 2002 onder meer dat het financieel beheer van de Euregio-projecten nog kon verbeteren en dat de departementale auditdienst (AD) van EZ meer invulling moest geven aan haar reviewtaak, ook in Euregio's waar Nederland niet eerstverantwoordelijk is voor de financiële afwikkeling van programma's. Daarnaast beval de AR aan om de accountantscontrole sluitend te maken door in alle Euregio's accountants van weerszijden van de grens gezamenlijk te laten controleren.

Naar aanleiding van het onderzoek in het kader van het EU-trendrapport 2005 (Kamerstuk 2004-2005, 29 995, nr. 1 en 2) wordt door de AR geconcludeerd dat deze bevindingen nog steeds actueel zijn en dat de aanbeveling niet is opgevolgd. EZ zou naar het oordeel van de AR beter invulling kunnen geven aan zijn toezichthoudende taak bij de projecten in de Euregio Maas-Rijn.

Reactie EZ op de bevindingen van de Algemene Rekenkamer

Naar aanleiding van het AR-rapport "Euregio's: grensoverschrijdend financieel beheer" heeft de AD van EZ het toezicht op de controle van de Interreg-programma's uitgebreid.

De AD van EZ verricht jaarlijks een review van de controle van het Interreg-programma Euregio Maas-Rijn door de externe accountant.

In 2004 heeft de AD van EZ drie projecten ter plaatse gecontroleerd van het Intereg-programma Euregio Maas-Rijn.

In 2003 heeft de AD van EZ overleg gevoerd (review) over de controle met de Duitse en Belgische controleurs van de Interreg-programma's, waar Nederland aan deelneemt, maar niet de eerstverantwoordelijke lidstaat is.

In 2003 en 2004 heeft de AD van EZ diverse gesprekken gevoerd met de beheersautoriteiten en stukken beoordeeld van de Interreg-programma's, waar Nederland aan deelneemt, maar niet de eerstverantwoordelijke lidstaat is. Hierbij zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt met het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap over de wijze waarop de AD van EZ betrokken wordt bij de uitvoering van de 5%- controles door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap bij de projecten in Nederland.

Naar de mening van EZ heeft de AD hiermede in voldoende mate invulling gegeven aan de aanbevelingen van de AR.

Het is juist dat er nog overleg is over het gebruik maken van verklaringen bij de Belgische en Duitse projecten. Dit betreft het overleg tussen Euregio Maas-Rijn met haar accountant over de meest doelmatige wijze waarop in 2009 de einddeclaratie van het Interreg-programma Euregio Maas-Rijn 2000-2006 kan worden gecontroleerd.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

DE MINISTER VAN FINANCIËN,

G. Zalm