Gemeente Utrecht

Rapportage 'Meervoudige Ruimtegebruik 2005' Utrecht

Op een slimme manier met de bestaande ruimte in de stad omgaan. Schaarse ruimte meervoudig gebruiken. Daarmee schep je niet alleen méér ruimte in de stad, maar vergroot je ook de levendigheid en veiligheid, bevorder je het gebruik van het openbaar vervoer en fiets, draag je bij aan behoud van omvang en kwaliteit van de openbare ruimte en het groen.

In de rapportage 'Meervoudige Ruimtegebruik 2005' laat de afdeling Stedenbouw van de gemeente Utrecht aan de hand van voorbeelden uit en van buiten de stad zien, hoe schaarse ruimte beter kan worden benut. De rapportage is bedoeld om binnen en buiten de gemeentelijke organisatie de aandacht voor intensivering van het ruimtegebruik te stimuleren.

Zo wordt de woonwijk Terwijde in Leidsche Rijn niet afgeschermd voor het verkeerslawaai van de A2 door een enkelwandig geluidsscherm Inplaats daarvan verrijst er de 'The Wall', een 800 meter lang gebouw met grootschalige detailhandel, een discotheek, een sport- en evenenemtenhal en horeca. Door aan te haken aan dit voorbeeld, maar ook een voorbeeld als de geluidsschermwoningen voor studenten langs de Waterlinieweg, kan de kwaliteit van de stad op andere geluidsschermlocaties verbeteren.

Veel ontwikkelingen in de stad worden gerealiseerd door particulieren. De gemeente Utrecht wil hen via deze rapportage uitdagen. Toch is uitdagen alleen niet voldoende. De gemeente wil ook eisen en condities stellen om méér meervoudig ruimtegebruik te realiseren. Zo zal per ontwikkellocatie de afweging worden gemaakt of bijvoorbeeld ondergrondsparkeren mogelijk is, of een combinatie van functies, zoals wonen boven winkels gerealiseerd kan worden. Ook het optimaal benutten van ruimte rond infrastructuur zal bij toekomstige ontwikkelingen worden meegewogen.

Meervoudig ruimtegebruik heeft vaak te maken met regelgeving, die nog niet op nieuwe uitdagingen is afgestemd. De projecten zijn meestal ingewikkeld, stellen hoge eisen aan de technische uitvoering, maar zijn daarmee nog niet onmogelijk. Van de gemeentelijke organisatie vraagt meervoudig ruimtegebruik daarom extra aandacht, om een open en constructieve houding waardoor creativiteit beloond wordt.

De rapportage 'Meervoudig Ruimtegebruik 2005' noemt binnenstedelijke defensie- en bedrijfsterreinen, polder Rijnenburg, maar ook de naoorlogse wijken als Hoograven, Kanaleneiland, Overvecht en Zuilen als geschikte ontwikkellocaties voor meervoudig grondgebruik.

Met 'Meervoudig ruimtegebruik 2005' komt wethouder Ruimtelijke Ordening Marie-Louise van Kleef tegemoet aan een verzoek van de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling die in oktober 2004 om een dergelijke rapportage heeft gevraagd.

Noot voor de media:
Heeft u naar aanleiding van dit persbericht vragen of wenst u de rapportage te ontvangen dan kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Gerard Derksen, telefoon 030 - 286 11 68 of 06 - 270 30 714.