Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 29 maart 2005                                |


1. Europese samenwerking bij hergebruik en nazorg stortplaatsen
De provincie Noord-Brabant leidt een Europees netwerk voor hergebruik van oude stortplaatsen. Het project krijgt financiële steun van de Europese Unie en het ministerie van VROM. Het netwerk gaat alle in Europa beschikbare kennis over hergebruik en nazorg van oude stortplaatsen bundelen zodat oude stortplaatsen daadwerkelijk aangepakt gaan worden. Zo kunnen de verschillende lidstaten hun krachten bundelen. Zij kunnen daarmee milieurisico's bestrijden en ruimte zuinig gebruiken door oude stortplaatsen een nieuwe bestemming te geven. De kosten van het project zijn 1.324.200 euro. Hiervan wordt 788.650 euro door Europa gesubsidieerd. De deelnemende partijen financieren zelf in totaal 535.550 euro. De provincie Noord-Brabant neemt voor 228.000 euro deel aan het netwerk. Hiervan subsidieert Europa de helft. Het andere deel neemt het ministerie van VROM voor zijn rekening.

2. Audit IPPC-richtlijn veehouderijbedrijven
Harde conclusies over de doorwerking van de Europese IPPC-richtlijn voor ammoniak en stank op de ontwikkelingsmogelijkheden van de intensieve veehouderij in de verwevings- en landbouwontwikkelingsgebieden van de reconstructie zijn nog niet te geven. Dat hangt af van toekomstige uitspraken van de rechter en de manier waarop Nederland de richtlijn in wetgeving verwerkt. Dat blijkt uit een onderzoek dat door de hoogleraren Bruil, Backes, Verschuuren en Van der Meijden in opdracht van Gedeputeerde Staten is uitgevoerd. GS zullen een handreiking voor de provincie en gemeenten opstellen voor een zorgvuldige beoordeling bij het toepassen van de IPPC-richtlijn. Ook is de handleiding geschikt bij de uitvoering van de reconstructie van het platteland, vooral bij de invulling van de landbouwgebieden. Tevens zullen GS bij de staatssecretaris van VROM aandringen op duidelijkheid over de interpretatie van de richtlijn. Ten slotte vraagt het college de auteurs van het rapport de meest recente jurisprudentie te betrekken op de conclusies van het onderzoek.

3. Subsidieverordening uitvoering Waterhuishoudingsplan 2003-2006
Het jaarlijkse budget voor 2005 voor de Subsidieverordening uitvoering waterhuishoudingsplan 2003-2006 is door GS vastgesteld. Voor duurzame watervoorziening is 3,4 miljoen euro beschikbaar, voor kwantitatief oppervlakte- en grondwaterbeheer ruim 3,6 miljoen, voor waterkwaliteitsbeheer ruim 2,1 miljoen, voor beek- en kreekherstel ruim 1,6 miljoen en waterbeheer in bebouwd gebied 97.000 euro. Vanwege afspraken met de waterschappen is een deel van het beschikbare geld exclusief bestemd voor de waterschappen voor uitvoering van een van de thema's.

4. Overdracht financiële verantwoordelijkheid Nationaal Park De Biesbosch
De financiële verantwoording van het Nationaal Park De Biesbosch wordt overdragen naar de nieuwe Stichting Beheer Nationaal Park De Biesbosch. Daarmee is de financiële administratie van het Nationaal Park niet langer onder rechtstreeks beheer van de provincie.

5. Aankoop natuurgebieden
In totaal ruim 86 hectare grond in de natuurgebieden Dommeldal (Sint Oedenrode), Mortelen (Oirschot), Groote Beerze (Hoogeloon), Helvoirts Broek (Haaren), de Brand (Helvoirt), Nuenens Broek (Nuenen), Nemelaer (Helvoirt), Leemkuilen (Liempde), Pannenhoef (Nuenen), Krabbebossen (Son en Bruegel), Vloeiweide (Rijsbergen), Pax Herbertusbossen Princenhage), Scheeken (Heusden), Keent (Ravenstein), Annanina's Rust (Diessen) en de Rovertse Heide (Hilvarenbeek) kan worden aangekocht door het Noord-Brabants Landschap. Gedeputeerde Staten verlenen daarvoor een subsidie. Met de aankoop is een totaalbedrag van ruim 935.000 euro gemoeid. De Europese Gemeenschap heeft hiervoor een subsidie toegekend van 50%. De overige 50% wordt gelijkelijk door Rijk en provincie gefinancierd.

6. Afwikkeling brandschade provinciehuis
De brandschade aan provinciehuis wordt volledig vergoed door de verzekeraar. Door de brand op 15 oktober bij het provinciehuis liep het gebouw en de in de inboedel vooral schade op door rook en roet. De herstel- en schoonmaakwerkzaamheden beliepen een bedrag van 585.087 euro. Minus een bedrag van 10.000 euro eigen risico wordt dit bedrag vergoed door de verzekeraar. De schade aan de kunstwerken bedraagt ruim 25.000 euro. Ook dit bedrag zal minus 5.000 euro eigen risico worden vergoed door de verzekeraar.

7. Reconstructie- en gebiedsplannen
De besluitvorming over de reconstructie- en gebiedsplannen is bijna afgerond. Dit zijn plannen die tot doel hebben door een herinrichting van het landelijk gebied nieuwe kansen te bieden aan de landbouw, natuur en milieu en de waterhuishouding. Ook hebben de plannen tot doel nieuwe economische kansen te scheppen. Gedeputeerde Staten hebben de plannen op een aantal punten verbeterd en gewijzigd. Daarmee komen GS tegemoet aan bezwaren van individuele burgers tijdens de inspraakperiode in het najaar van 2004. Gedeputeerde Staten zenden de gewijzigde plannen ter vaststelling aan Provinciale Staten. Provinciale Staten vergaderen op 22 april over de reconstructie- en gebiedplannen.

8. Woningbouw in Vinex-stadsregio's
In 2004 zijn in de stadsregio's Breda, Tilburg en 's-Hertogenbosch in totaal 3.299 woningen gebouwd. Dat is 85 procent van de jaarlijkse taakstelling. Dat staat in de rapportage over woningbouw in Vinex-stadsregio's, die door GS is vastgesteld. Het verslag zal aan de minister van VROM en de betrokken gemeenten worden gestuurd. Het eindrapport over de hele Vinex-periode 1995-2004 is nog niet gereed.

9. Convenant schadevergoeding reconstructie
In de Reconstructiewet is opgenomen dat Gedeputeerde Staten schade zullen vergoeden die het gevolg is van reconstructieplannen. Deze schade kan vervolgens worden gedeclareerd bij het rijk. Daarvoor sluiten Rijk en de provincie Noord-Brabant een convenant schadevergoeding. Het doel is te komen tot een snelle en adequate invoering van de schadevergoedingsregelingen.

10. Ondersteuning DLG
De Dienst Landelijk Gebied (DLG) mag in 2005 voor een bedrag van 160.000 euro ondersteunende werkzaamheden verrichten in de revitaliseringsgebieden Wijde Biesbosch en Brabantse Delta.

11. Streekplanafwijking Sint Anthonis
Een voormalige en gedeeltelijk gesloopte boerderij aan de Noordkant in Sint Anthonis mag mogelijk herbouwd worden tot burgerwoning. Gedeputeerde Staten hebben het voornemen in afwijking van het streekplan een verklaring van geen bezwaar te verlenen. Wel wordt het advies ingewonnen van de Planologische Commissie voor Gemeentelijke Plannen. Ook zal de statencommissie Ruimte en Milieu worden geïnformeerd.

12. Kosten uitwerkingsplannen
Het drukken van de uitwerkingsplannen van het streekplan, het maken van kaarten, branden van cd-roms en andere activiteiten in dit verband hebben bij elkaar 157.000 euro gekost. Gedeputeerde Staten stellen daarvoor middelen ter beschikking.

13. Ontwerpen aan Brabant
De provincie wil een bijdrage leveren aan de ruimtelijke kwaliteit van Brabant. Na de vaststelling van de uitwerkingsplannen van het streekplan, is binnen de provinciale organisatie ruimte ontstaan voor projecten waarbij ontwerpers zich kunnen uitleven op met name de beeldkwaliteit. GS willen voor dit cluster 'Ontwerpen' 39.133 euro beschikbaar stellen. De provincie kan daarmee kennis beschikbaar stellen voor onder meer Brainport Eindhoven en het ontwerpatelier BrabantStad.

14. Cultuureducatie in basisonderwijs
Alle 927 scholen in het primaire onderwijs in Noord-Brabant kunnen een beroep doen op de ondersteuning van de provincie voor het onderwijs in cultuureducatie. Gedeputeerde Staten geven de KPC-Groep te 's-Hertogenbosch daarvoor een opdracht. Het besluit past in de overige activiteiten die de provincie uitvoert op het terrein van cultuureducatie binnen het actieplan Cultuurbereik. Het gaat om de opzet van marktplaatsen, subsidieregeling scholing en productontwikkeling en investeren in erfgoededucatie

15. Vragen PvdA-fractie over Essent
De positie van de aandeelhouder binnen Essent dient te worden versterkt. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van de leden van Provinciale Staten, drs. J.A.G. Hellegers en mevr. drs A. van Gent (PvdA). Zij wijzen op het feit dat de provincie 30,8% van de aandelen van Essent bezit en de onlangs ingevoerde wetswijzigingen.Volgens GS zijn voorstellen gedaan om de statuten zodanig te wijzigen dat de provincies meer zeggenschap krijgen over benoeming, honorering en ontslag van leden van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen. Een notitie met het standpunt van GS is ter bespreking voorgelegd aan de statencommissie Bestuur en Middelen.

16. Bereikbaarheid Oostelijk deel Stedelijke regio Eindhoven
Naar aanleiding van de bespreking in de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid van de voorlopige inspraakreactie van Gedeputeerde Staten op het eindrapport Trajectnota/MER BOSE en het advies aan de Regioraad van het SRE over een voorkeursalternatief BOSE hebben Gedeputeerde Staten beide stukken definitief vastgesteld. Eind april nemen GS een standpunt in over de opwaardering van N279 en de rol die deze weg kan spelen in de bereikbaarheid van de regio Eindhoven vanuit bovenregionaal perspectief.

17. Ontwerp beheersplan Rijkswateren
Het ontwerp-beheersplan voor de rijkswateren is abstract en weinig uitvoeringsgericht, op de keuzes ten aanzien van Brabantse wateren wordt niet ingegaan. Verder wordt niet ingegaan op de ambities die er zijn ten aanzien van de verbetering van de Brabantse kanalen als vaarwegen of de toegankelijkheid van binnenhavens en is de visie op het onderhoud onvoldoende uitgewerkt. Dat alles is voor GS onaanvaardbaar.
Dat schrijven Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant in een reactie op het ontwerp- beheersplan voor Rijkswateren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

18. Streekplankaarten
De detailkaarten bij het streekplan worden duidelijker gemaakt. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten naar aanleiding van de vragen en opmerkingen naar aanleiding van onder meer inspraakprocedures.

19. Ruimtelijke plannen
De lijst van verleende verklaringen van geen bezwaar op grond waarvan van bestemmingsplannen kan worden afgeweken is vastgesteld, het bestemmingsplan Koningin Julianaweg-Gerrit van der Veenstraat in Best wordt goedgekeurd.


---- --