Politie Zaanstreek-waterland


06:32 28-MRT-05
ZAANDAM, BURCHT
Stoelen uit auto gestolen
De politie is op zoek naar getuigen van een diefstal van autostoelen uit een blauwe Volkswagen Golf. Maandagochtend kwam de bestuurder bij de auto en zag dat de stoelen en achterbank verdwenen waren. De auto is weggesleept door een takelbedrijf. De diefstal moet in de nacht van eerste op tweede paasdag zijn gepleegd. De politie verzoekt getuigen van de diefstal te bellen met wijkteam Wilgenstraat via 0900-8844.

14:10 28-MRT-05
VOLENDAM, SCHOOLSTRAAT

Voetbalsupporters aangehouden

Een 20-jarige voetbalsupporter uit Velsen-Noord is door de politie aangehouden als verdachte van openlijke geweldpleging en vernieling. Politie bikers die een groep supporters in de gaten hielden zagen de jongeman tegen enkele auto's trappen. Bij de aanhouding werden de agenten flink gehinderd door een grote groep supporters waardoor de verdachte aanvankelijk kon wegkomen. Er ontstond een opstootje waarbij de politie met de wapenstok optrad en honden moest inzetten. De verdachte werd alsnog aangehouden. Een 22-jarige man uit IJmuiden uit de groep voetbalfans werd aangehouden omdat hij niet voldeed aan een bevel om zich te verwijderen. Beide mannen werden na verhoor heengezonden.

17:46 28-MRT-05
WORMERVEER, KROMMENIEERWEG

Snorfietser met drank op rijdt tegen auto

Een 20-jarige man uit Wormer is door de politie aangehouden omdat hij met drank op met zijn snorfiets tegen een auto was aangereden. Een automobilist uit Wormer reed over de Krommenieërweg in de richting van de Kerkstraat en moest stoppen voor het overige verkeer. De snorfietser reed vanaf de Marktstraat net voorbij de Dronkemansbrug tegen de achterzijde van de stilstaande auto aan en kwam ten val. Na een onderzoekje door het ambulancepersoneel is de verdachte meegenomen voor een blaasproef. Hij blies drie maal de maximaal toegestane hoeveelheid alcoholdampen door de tester en werd na verhoor met een rijverbod heengezonden.

20:52 28-MRT-05
PURMEREND, MEERLAND
Man veroorzaakt aanrijding onder invloed
Politie maakt proces-verbaal op tegen een 44-jarige man uit Purmerend voor het veroorzaken van een aanrijding met drank op. De man reed, met naar later bleek meer dan drie maal de toegestane hoeveelheid alcohol, in een personenauto over het Meerland. Hij reed tegen een vluchtheuvel waardoor de auto tegen een geparkeerde auto werd gelanceerd. De geparkeerde auto kwam door de klap ruim vier meter verder tot stilstand. Het rijbewijs van de aangehouden verdachte is ingevorderd en de man is na verhoor heengezonden met een rijverbod.

19:31 28-MRT-05
VOLENDAM, W.J. TUIJNSTRAAT
Dronken vernielers aangehouden
Drie mannen uit Urk zijn door de politie aangehouden na vernielingen aan auto's. Na een melding aan bureau Zeestraat zijn agenten gaan zoeken naar de daders. Zij troffen in de W.J. Tuijnstraat twee auto's aan met vernielde spiegels. In het Boelenspark werden de drie Urkers van 15, 17 en 18 jaar, die voldeden aan het door de getuige opgegeven signalement aangehouden. Omdat de jongemannen te veel onder invloed van alcohol waren om gehoord te worden zijn zij ingesloten en in verzekering gesteld.


22:54 28-MRT-05
PURMEREND, JULIANASTRAAT
Jongen beroofd
De politie onderzoekt een beroving waarbij van een 17-jarige jongen uit Purmerend zijn portemonnee en mobiele telefoon werden afgenomen. De jongeman fietste maandagavond omstreeks kwart over tien op de Julianastraat toen hij met een smoesje werd tegengehouden. Hij werd van achteren vastgegrepen en zijn zakken werden doorzocht. Het groepje dat het feit pleegde zou bestaan uit vier of vijf negroïde jongens van 16 of 17 jaar oud.

Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-290305

05:17 27-MRT-05
PURMEREND, PURMERSTEENWEG
Drankrijder moet rijbewijs inleveren
Een 49-jarige man uit Purmerend werd zondagochtend op de Purmersteenweg in zijn woonplaats aangehouden wegens het rijden onder invloed. Agenten zagen de man rijden en zetten de man ter controle aan de kant. Bij het uitstappen bleek de man nogal onvast ter been, hij moest zich aan het autoportier vasthouden om niet om te vallen. Op het politiebureau werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Dit omdat de man weigerde mee te werken aan een ademanalyse. Na een eerste blaastest, die aangaf dat het alcoholgehalte van de bestuurder meer dan vier keer zo hoog was als toegestaan, weigerde de man nogmaals, ter bevestiging van het eerste resultaat, te blazen.

27/28-MRT-05
ZAANDAM, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM/ KONINGIN JULIANAWEG
ZAANDIJK, PROVINCIALEWEG ZAANDAM-CASTRICUM
33 hardrijders staande gehouden
Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum in Zaandam en Zaandijk en de Koningin Julianaweg in Zaandam hielden medewerkers van het verkeershandhavingsteam zondag- en maandagmiddag een verkeerscontrole. In totaal werden 33 hardrijders aan de kant gezet en bekeurd. Verder werden negen mensen bekeurd voor het rijden met een verlopen APK-bewijs, het rijden met een aanhangwagen zonder rijbewijs E (2x), het rijden met beplakte autoruiten, het rijden zonder bromfietscertificaat en het niet dragen van de autogordel (25x).


27-MRT-05
ZAANSTAD, DIVERSE WEGEN
Vier drankrijders
Op diverse wegen in Zaanstad werden zondag alcoholcontroles gehouden. In totaal werden vier drankrijders aangehouden. Zondagavond werd op de Kepplerstraat een 42-jarige man uit Krommenie aangehouden. Hij had anderhalf keer zoveel drank op als toegestaan en kreeg een rijverbod van enkele uren en een proces-verbaal. Op de Kepplerstraat werden zo'n honderd bestuurders gecontroleerd.
Zondagochtend liepen op de Noorderhoofdstraat in Krommenie en de Wandelweg in Wormerveer twee drankrijders, een 29-jarige bromfietser uit Zaandijk en een 51-jarige automobilist uit Zaandam, tegen de lamp. De Zaandijker had bijna tweeëneenhalf keer de alcohollimiet overschreden. Hij kreeg een rijverbod van vijf uur en een proces-verbaal. Zondag, even na middernacht, werd op de Zaandammerweg in Assendelft 53-jarige automobilist aangehouden.
Maandagavond hielden vier medewerkers van het verkeershandhavingsteam op de Vincent van Goghweg in Zaandam een alcoholcontrole. Er werden bijna honderd blaastesten afgenomen. Alle bestuurders konden weer snel doorrijden; niemand had (teveel) gedronken.


Hele maand april extra autogordelcontroles

De komende maand houdt de politie in Zaanstreek en Waterland extra controles op het (juiste) gebruik van de autogordel. Bestuurders en passagiers die geen gordel dragen kunnen rekenen op een boete van 45 euro. Behalve een boete kan het dragen van de autogordel ook veel leed besparen.
Het risico om bij een ongeval om het leven te komen, is zonder gordel bijna de helft groter dan met gordel. Bij een ongeval werkt een autogordel letselbesparend en bij ernstige ongevallen vaak zelfs levensreddend. Uit onderzoek blijkt dat één procent extra gordelgebruik zo'n drie doden en twintig zwaargewonden per jaar in Nederland kan besparen (bron: Rijkswaterstaat).
Toch onderschatten veel mensen het nut van de gordel, vooral bij lagere snelheden. De krachten die vrijkomen bij een rijsnelheid van slechts 20 km per uur zijn echter al zo groot dat een kind dat los op de achterbank zit, tegen de voorruit wordt aangeslingerd. Vijftig km per uur is te vergelijken met een sprong van de hoge duikplank in het zwembad. Een andere misvatting is te denken dat een gordel niet nodig is omdat er een airbag in de auto zit. Maar zonder gordel is het effect van de airbag ook minder. Uit botproeven is gebleken dat de inzittende zonder gordel met zo'n grote kracht in de airbag gedrukt wordt, dat de airbag knapt en nutteloos wordt. Ook is het zo dat de airbag letsel aan het bovenlichaam voorkomt of vermindert. Alleen de gordel kan letsel aan het onderlichaam verminderen of voorkomen.
Tijdens de gordelcontroles let de politie behalve of de bestuurders in de gordels zitten, ook op of de passagiers in de gordels zitten, zowel voorin als achterin. Want hoewel de laatste jaren steeds meer mensen op de achterbank de gordel dragen, blijft het gordelgebruik achterin nog altijd achter bij dat op de voorbank. Het dragen van de autogordel achterin is sinds 1992 verplicht. De afgelopen vier jaar is het percentage achterpassagiers dat de gordel draagt, gestegen van 32 naar 69 procent. Voorin draagt ongeveer negentig procent van de inzittenden de gordel.

Kinderen en het gebruik van de autogordel
Opvallend bij het vervoer van kinderen achterin de auto is, dat hoe ouder ze zijn, hoe minder veilig ze vervoerd worden. Negentig procent van de kinderen die jonger zijn dan vier jaar zitten veilig in een kinderzitje of een ander beveiligingsmiddel, terwijl van de kinderen tussen de acht en twaalf jaar nog maar iets meer dan de helft veilig (in de gordels) meereist.
Voor kinderen gelden de volgende regels met betrekking tot het gebruik van de gordel:
. Kinderen jonger dan twaalf jaar of kleiner dan 1.50 meter mogen alleen voorin vervoerd worden met een goedgekeurd kinderbeveiligingsmiddel, zoals bijvoorbeeld een kinderzitje of zittingverhoger.

. Achterin moeten kinderen van drie jaar of ouder vervoerd worden met behulp een geschikt kinderbeveiligingsmiddel, als dit aanwezig is. Zo niet, dan moet de gordel gebruikt worden. Kinderen die te klein zijn voor de driepuntsgordel (als de gordel over de hals loopt) mogen de gordel als heupgordel gebruiken. Slechts wanneer er geen gordels in de auto aanwezig zijn, mag het kind los op de achterbank vervoerd worden.
. Voor kinderen t/m 2 jaar die achterin worden vervoerd is niets geregeld. Voor dit vervoer geldt wel een eigen verantwoordelijkheid.


---- --