Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Benjamin Bok en Myrre Hortensius eerste jeugdkampioenen in categorie E

In het paasweekend (vrijdag 25 en zaterdag 26 maart) werd in Hotel Waalwijk voor de eerste keer het Jeugdkampioenschap categorie E georganiseerd - voorheen was de categorie E onderdeel van het pupillenkampioenschap. Dit nieuwe kampioenschap komt voort uit de wens om ook voor jongere kinderen een kampioenschap met een wat ruimer speeltempo te organiseren en daarmee tot een eerlijker verdeling van de plaats voor het Europees Kampioenschap te komen.

Categorie Jeugd
Na de eerste speeldag ging in de categorie Jeugd Philippe Schippers (SV Almelo) met de perfecte score van 5 punten uit 5 partijen alleen aan de leiding. Hij werd op een half punt gevolgd door Benjamin Bok (SV Veldhoven). Marco Kirana (SV Leiderdorp) en Admir Kustura (VAS Amsterdam) hadden een punt achterstand. De zesde ronde wist Benjamin het volle punt te scoren tegen Phillippe en hij nam de leiding over. Maar in ronde 7 ging de nieuwe koploper Benjamin ten onder tegen Pepijn Obels (HMC Den Bosch) en daardoor kwam Marco Kirana ongedeeld aan de leiding met 6 punten. Hij werd gevolgd op een half punt door Benjamin, Pepijn en Zyon Kollen (SV Lonneker). Benjamin herpakte de koppositie door in een rechtstreeks duel Marco te verslaan. Pepijn bleef met een overwinning op Philippe in zijn spoor, maar Zyon ging ten onder tegen Julian van Overdam (Bobby Fischer Wassenaar).

Bij het ingaan van de laatste ronde hadden Benjamin en Pepijn een voorsprong van een half punt op een drietal achtervolgers: Marco, Admir en Julian. Pepijn nam in de laatste ronde in een mindere stelling genoegen met remise tegen Marco, en daarmee lag de druk bij Benjamin en Julian. Julian wikkelde uit een betere stelling af naar een paardeindspel. Hij overspeelde zijn hand en Benjamins paard at een voor een de vijandelijke pionnen op. Daarmee won Benjamin het kampioenschap. Admir won van Zyon en claimde de derde plaats.


1. Benjamin Bok 7½

2. Pepijn Obels, Admir Kustura 7

Alle prijswinnaars op een rijtje

Categorie Meisjes
In de categorie Meisjes ging na de eerste dag favoriete Diana Dalemans (SV Voerendaal) met een score van 5 uit 5 aan de leiding. Zij werd achtervolgd op een half punt door Myrre Hortensius (SV Leiderdorp) die tegen Noor van den Bosch (TSV Rochade Tilburg) remise had gespeeld in ronde 4. In de zesde ronde zaten beide rivalen tegenover elkaar en na een behoorlijke strijd werd tot remise besloten. Diana behield daarmee haar half punt voorsprong. Myrre wist in de ronden 7 en 8, ondanks hevige tijdnood, de volle punten te scoren, maar Diana stond in ronde 8 nog een remise af tegen Karlijn Canjels (SV Gardé Maarheeze).

Bij het ingaan van de laatste ronde hadden beiden dus een score van 7 uit 8. Myrre won overtuigend, maar Diana werd geconfronteerd met sterk spel van Bente Verheul (SC Groningen). Diana bood uiteindelijk maar remise aan in een voor Bente gewonnen pionneneindspel. Bente zag de winst niet en nam het aanbod aan. Myrre werd hiermee de eerste Meisjeskampioene in het E kampioenschap. Diana eindigde als tweede, met een behoorlijke voorsprong in weerstandspunten op Noor van den Bosch, die met zeven zeges, een remise tegen kampioen Myrre en een verliespartij tegen Diana, de rest van het veld ook ruim voorbleef.


1. Myrre Hortensius 8

2. Diana Dalemans, Noor van den Bosch 7½

De organisatie, de Noord-Brabantse Schaakbond en Schaakvereniging Waalwijk, kijkt terug op een zeer succesvol kampioenschap met veel sportieve strijd in een aangename sfeer.

Op de website van het toernooi vindt u meer informatie.


---