Gemeente Delft Concept advies programmaraad Delft aan Casema over basispakket televisie

De Programmaraad kabeltelevisie en -radio Delft heeft op 21 maart 2005 een concept advies vastgesteld over de programmering van het wettelijk basispakket televisie in Delft. De Programmaraad adviseert één wijziging ten opzichte van het huidige pakket, de nieuwszender Euronews vervangen voor het Frans Duitse kunstkanaal Arte.

Arte is een Frans Duits televisieprogramma, betaald uit publieke middelen van Frankrijk en Duitsland gezamenlijk. In 2002 en 2003 is het programma gedurende enige tijd doorgegeven in Delft. Het is een kunstkanaal. De uitzendingen gaan uitsluitend over alle disciplines van kunst, waarin veel aandacht voor film, podium- en beeldende kunst. De Programmaraad oordeelt in zijn advies over Arte dat het een waardevolle toevoeging is aan het aanbod in de Franse en Duitse taal. De programmamakers pakken op wat commerciële aanbieders laten liggen. Er is aandacht voor speciale thema's, draagt zeer bij aan de pluriformiteit en kweekt begrip voor de Europese gedachte en cultuur.

Het wettelijk basispakket televisie bevat 15 televisieprogramma's, waaronder de zogenaamde 'must carry' programma's. Dit zijn de televisieprogramma's die verplicht doorgegeven moeten worden. Het betreft alle landelijk en regionale publieke Nederlandse en Belgische (Vlaamse) televisieprogramma's. In Delft zijn dit 6 programma's. De Programmaraad is een door de gemeenteraad ingesteld adviescollege, dat als wettelijke taak heeft om een zwaarwegend advies te geven over de programmering van radio- en televisiezenders in het basispakket van de kabel van Delft.

Het is een concept advies. De Programmaraad zendt dit aan belanghebbenden, Casema en programma-aanbieders en de abonnees. De Programmaraad legt het advies gedurende 6 weken ter inzage bij de Infobalie van de gemeente Delft. Belanghebbenden kunnen hun zienswijze schriftelijk geven aan de Programmaraad, waarna in een openbare vergadering op maandag 23 mei het advies definitief wordt vastgesteld.

Noot voor de redactie (