Gemeente Woudenberg


Bericht Gedeputeerde Staten 29 maart 2005

Uit de vergadering van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht van 29 maart 2005

Nr. 6035
Verbetering Utrechtse bedrijventerreinen werpt vruchten af

De provincie Utrecht voert sinds 2001 een programma uit voor verbetering van de bedrijventerreinen. Belangrijke oorzaak is veroudering van een fors aantal bedrijvenlocaties, de toenemende druk op de bereikbaarheid van deze terreinen en de noodzaak om te investeren in collectieve voorzieningen als wegen, parkeerplaatsen, milieuzorg, beveiliging en groenbeheer. Ook de behoefte om de beschikbare ruimte beter te benutten, speelt een rol van betekenis bij deze herstructureringsprojecten.

Op grond van provinciale investeringsplannen is de afgelopen jaren 26 miljoen euro gestoken in verbetering van deze Utrechtse bedrijvenlocaties. Daarbij is gebruik gemaakt van eigen middelen van de provincie Utrecht en bijdragen van het ministerie van Economische Zaken. Dat deze investering rendement oplevert, blijkt uit een tussenrapportage die in GS is vastgesteld. Hieruit blijkt dat de totale opgave voor het opknappen van de bedrijventerreinen in de provincie Utrecht voor de periode 2000-2010 ligt op 1300 hectare. Bijna de helft (641 hectare) is vernieuwd opgeleverd of wordt binnenkort aangepakt. Deze herstructureringsaanpak loopt daarmee volgens schema. Zo is op 11 bedrijventerreinen sprake van werk dat in uitvoering is (geweest), is gewerkt aan de ontsluiting van 2 bedrijventerreinen en zijn 2 locaties nieuw ontwikkeld. Voorbeelden zijn herstructureringsprojecten in Ambacht-Nijverkamp (Veenendaal), De Isselt (Amersfoort) en Plettenburg-De Wiers (Nieuwegein). Ook investeringen in bedrijfsverzamelgebouwen als Wittevrouwen (Utrecht) lopen in dit provinciale programma mee.

Volgens gedeputeerde Mik, portefeuillehouder economische ontwikkeling, is hiermee voor deze Utrechtse bedrijventerreinen een neergaande spiraal omgebogen. 'Het herstructureringsprogramma loopt goed op schema. Met positieve gevolgen voor nieuwe
bedrijfsvestigingsmogelijkheden en voor de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de provincie Utrecht'.

Voor de komende jaren hebben Provinciale Staten 5 miljoen euro extra beschikbaar gesteld om het lopende herstructureringsprogramma voor de Utrechtse bedrijventerreinen..

Nr. 6036
Groen licht voor gemeentebegroting Leersum 2005

Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht zet het sein op groen voor de uitgaven van de gemeente Leersum in het begrotingsjaar 2005. Daarbij heeft het college, in het licht van de vorming van de nieuwe gemeente Heuvelrug per 2006, speciaal aandacht besteed aan het project Anders & Beter.

Leersum heeft aan de vooravond van de gemeentelijke herindeling plannen ontwikkeld om een nieuw multicultureel centrum te ontwikkelen (De Binder) met voorzieningen als een sporthal, bibliotheek en kinderopvang. Verder wordt gewerkt aan opwaardering van het sportpark De Engelse Berg . Deze vernieuwingen worden voorbereid onder de vlag van het project Anders & Beter, een traject dat sinds 2000 is ingezet om een aantal knelpunten op te lossen op het vlak van welzijnsvoorzieningen in Leersum. Hiermee was in de oorspronkelijke ramingen een investering voorzien van 12,7 miljoen euro.

Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht heeft de mogelijkheid om, wanneer gemeenten betrokken zijn bij een herindelingproces zoals op de Heuvelrug, een verscherpte vorm van financieel toezicht uit te oefenen. Deze bijzondere vorm van financieel toezicht geldt in dit specifieke geval vanaf april 2004. Dit om te vermijden dat uitgaven worden gedaan die voor de nieuwe gemeente Heuvelrug ongewenst en onnodig zijn. GS hebben daarom bij de beoordeling van de gemeentebegroting van Leersum bijzondere aandacht besteed aan de financiële voorstellen voor het project Anders & Beter.

GS: 'Belangen nieuwe gemeente worden hiermee niet geschaad' GS zijn na bestuurlijk overleg met de gemeente Leersum en de stuurgroep Heuvelrug, die de vorming begeleidt van de nieuwe gemeente, tot de conclusie gekomen dat met het project Anders & Beter de financiële belangen van de nieuwe gemeente Heuvelrug niet geschaad worden. Zo is na overleg met Jan van Bergen, gedeputeerde financieel toezicht van de provincie Utrecht, overeengekomen dat door een versobering van de plannen voor het sportpark en taakstellende bezuinigingen op het project De Binder de beoogde investering uiteindelijk kan worden teruggebracht tot 8,9 miljoen euro. Aanvullende redenen om hiermee akkoord te gaan, zijn volgens GS dat deze uitgaven volledig betaald kunnen worden uit de grondexploitatie. Het oorspronkelijke plan om een deel te financieren uit een verhoging van de belastingopbrengst OZB is daarmee van de baan. 'De gemeente Leersum heeft door deze aanpassingen onmiskenbaar gewerkt aan beheersing van de kosten, zonder dat de inwoners van de nieuwe gemeente voor Anders & Beter extra belasting hoeven te betalen', aldus Jan van Bergen. 'Ik heb hier een goed gevoel bij. Leersum investeert niet alleen in de voorzieningen in de eigen gemeente, maar de gemeente heeft ook toegezegd actief mee te werken aan samenwerking binnen de Heuvelrug op het gebied van sport en welzijn. Deze nieuwe investeringen zijn daarvoor een belangrijke aanzet'. Laatst gewijzigd op 29/03/2005