Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Gemeentefonds

Geen reden voor extra geld voor Almere via Gemeentefonds

30 maart 2005

Advies Raad voor de financiële verhoudingen

Er bestaat geen aanleiding om gemeenten met een snelle bevolkingsgroei zoals Almere extra middelen te geven via de algemene uitkering uit het gemeentefonds. In de plannen zullen 12 snelle groeigemeenten in totaal EUR 3,6 mln extra krijgen in 2006 (waarvan een derde is bestemd voor Almere). Dit bedrag zal verdeeld worden via een nieuwe maatstaf in het gemeentefonds en moet worden opgehoest door alle overige gemeenten. Er is geen sprake van een zodanig financieel probleem voor snelle groeigemeenten dat dit invoering van een aparte maatstaf `snelle groeigemeenten' in het gemeentefonds rechtvaardigt.

Gemeenten die van het Rijk snel moeten groeien zouden wel recht moeten hebben op een andere vorm van compensatie van noodzakelijke investeringen en uitgaven.

Dit schrijft de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv) in een advies dat onlangs is gezonden aan de beheerders van het gemeentefonds (de minister van BZK en de minister van Financiën).

In het advies pleit de Rfv verder voor een betere aansluiting van de middelenverdeling van sommige specifieke uitkeringen bij de feitelijke situatie in snelle groeigemeenten. Zodoende wordt voorkomen dat snelle groeigemeenten onevenredig nadeel kunnen ondervinden van het feit dat sommige specifieke uitkeringen zijn gebaseerd op gegevens die betrekking hebben op (een of meer) voorafgaande jaren.