Vereniging Nederlandse Gemeenten

Kort verslag Bestuurlijk Overleg met minister Verdonk op 21 maart 2005

De belangrijkste punten die tijdens het overleg zijn besproken:


1. Evaluatie van het terugkeerbeleid.
De VNG heeft aangegeven dat zij verschillende signalen krijgt dat er bij de uitvoering van het terugkeerbeleid niet altijd gewerkt wordt op basis van de afspraken die met de minister gemaakt zijn. Zij stelt voor om te komen tot een onafhankelijke klachtencommissie. Deze commissie neemt geen individuele klachten van asielzoekers of hun vertegenwoordigers in ontvangst en is beslist geen juridische instantie die eventueel beroep of bezwaar in procedures bekijkt. De commissie zou zich uitsluitend bezig moeten houden met de organisatie, de logistiek en de wijze van uitvoeren van de gemaakte afspraken.

De minister geeft aan dat zij op dit moment geen aanleiding ziet een dergelijke klachtencommissie in het leven te roepen. Klachten kunnen ten alle tijde ingebracht worden bij het ministerie. Zij zal daartoe een telefoonnummer openen. Zij is ook bereid aanvullende informatie via het VNG-net bekend te maken.

De gemeentelijke delegatie zal zich beraden in hoeverre zij op een andere wijze toch wil komen tot een klachtencommissie.


2. Opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers die rechtmatig in Nederland een vervolgprocedure af mogen wachten.
De minister geeft aan dat zij op dit moment uit laat zoeken hoe een en ander geregeld is in andere EU- landen en komt op dit onderwerp terug.


3. Inzet van de resterende WIN-reserves
De VNG delegatie geeft aan dat zij niet akkoord is met het voorstel om de resterende Win-reserves (landelijk ca. 30 miljoen) met terugwerkende kracht op 1 januari 2005 te bevriezen. Gemeenten die beschikken over een dergelijke reserve hebben wellicht al verplichtingen aangegaan voor 2005 ter besteding van deze middelen. Het geeft geen pas om achteraf met een dergelijke maatregel te komen. Indien het rijk over wil gaan tot gebruik van deze reserveringen om bijvoorbeeld een compensatie voor de afrekening 2003 en 2004 te regelen, zal zij dit ruimschoots van te voren aan dienen te geven. Alhoewel ambtelijk lang over dit onderwerp gesproken is en er nu een bestuurlijke uitspraak genomen moest worden, stelde de minister voor opnieuw ambtelijk overleg te voeren en per 1 april met een oplossing te komen. De VNG zal blijven inzetten op vrije gemeentelijke bestedingsmogelijkheden van de WIN reserves.


4. Huisvesting statushouders
De achterstand in de huisvesting van statushouders zou per 1 juli 2005 geheel ingelopen moeten zijn. Gezien de aantallen mensen die gemeenten in januari en februari 2005 gehuisvest hebben, lijkt het dat dit doel niet verwezenlijkt wordt. De VNG zegt toe nogmaals haar leden per brief op te roepen een uiterste krachtsinspanning te doen om de achterstand in de huisvesting weg te werken. Daarnaast is zij van mening dat de toezichthouders (provincies en kaderwetgebieden) de hen toegewezen taak m.b.t. de huisvesting van statushouders stevig ter hand moeten nemen.

---- --