Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van dinsdag 29 maart

Alkmaar 29-03-2005 - 17.00 uur

Oplichters ontmaskerd en aangehouden

Enkhuizen, maandag 28 maart 2005.

Aan het eind van de middag zijn in een hotel-café aan de Westerstraat op aanwijzing van de eigenaar een 49-jarige man en zijn 40-jarige vriendin, beiden zonder vaste woon- of verblijfplaats, door de politie aangehouden op verdenking van flessentrekkerij.

Het stel verbleef sinds vorige week woensdag 23 maart in het hotel en had inmiddels een rekening opgebouwd van 644,90 euro. Bij het inchecken deden ze voorkomen alsof ze de eigenaar van de zaak goed kenden. Ze gaven een valse naam op. Op 2e Paasdag vroegen ze de mede-eigenaar of ze 200 euro konden lenen. Hij wilde dat wel geven maar vroeg wel om een schuldbekentenis en een legitimatiebewijs. Dit laatste konden ze niet laten zien waarna de exploitant argwaan kreeg. Hij trok de naam van beiden na en kwam uit op een verzonnen adres. De bewoner daar kende het stel totaal niet. Hierop belde de man de politie.

Bij de start van het verdere onderzoek is gebleken dat het stel al 1,5 jaar door Nederland trekt en profiteert van het vertrouwen van horeca-ondernemers. De man en vrouw worden door het hele land gezocht, van Roermond tot Den Haag. Er staan respectievelijk 7 en 5 zaken tegen hen open. De man moet bovendien nog een deel van een gevangenisstraf uitzitten. De potverterende paar is ingesloten en het onderzoek wordt voortgezet.

Brand in woning

Heerhugowaard, dinsdag 29 maart 2005.

Vannacht omstreeks 04.30 uur werden de bewoners van een middenwoning aan de Mercuriuslaan wakker van een binnenbrand. De bewoners, een man, vrouw en drie kinderen, zijn de woning op tijd uitgevlucht. De 40-jarige vrouw des huizes ging naar het dak en is daarvan afgehaald door een politieman die snel ter plaatse was. De brandweer heeft de woning geblust en gaf om 06.15 uur het sein brand meester. De woning brandde geheel uit woningen en de percelen links en rechts naast het getroffen pand liepen flinke schade op. De geredde vrouw moest voor onderzoek naar het ziekenhuis. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Gestolen auto uitgebrand

Sint Pancras, maandag 28 maart 2005.

Omstreeks 23.45 uur kreeg de politie de melding van een autobrand op de Gedempte Veer. De brandweer heeft het vuur geblust maar kon niet voorkomen dat het voertuig geheel uitbrandde. Op de achterbank lag een kluis, mogelijk van een inbraak afkomstig. Het voertuig, een rode Ford Escort, bleek een maand geleden gestolen te zijn in Spanbroek. De politie stelt een nader onderzoek in.

Zeer ernstige mishandeling woensdag in Ter Plaatse

Heerhugowaard, dinsdag 29 maart 2005.

Op vrijdagavond 18 maart is een 63-jarige man uit Bergen zeer zwaar mishandeld. Hij liep die avond omstreeks 23.00 uur van zijn bedrijf aan de Galileistraat in Heerhugowaard naar zijn auto die voor de deur geparkeerd stond. Daar werd hij meerdere malen met een hard voorwerp op zijn hoofd geslagen door een onbekend persoon. Het slachtoffer raakte ernstig gewond en verloor het bewustzijn.

Aanstaande woensdag (30 maart) vraagt de politie aandacht voor deze ernstige zaak in het opsporingsprogramma Ter Plaatse van TV Noord-Holland. De uitzending is om 18.35 uur en wordt daarna ieder uur herhaald.

Het slachtoffer liep bij deze mishandeling een gebroken kaak en vele andere wonden aan zijn gezicht op. Hij heeft nadat hij weer bijkwam nog geprobeerd zelf met de auto naar huis te rijden, maar door het vele bloedverlies en zijn slechte toestand is dat niet gelukt. Hij kon nog net voordat hij weer buiten bewustzijn raakte de hulpdiensten waarschuwen. Het slachtoffer is vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Opvallend is dat het slachtoffer deze avond een witte of lichtgekleurde Opel Kadett stationwagen heeft zien staan tegenover zijn bedrijf aan de Galileistraat.

De politie vraagt in Ter Plaatse of er deze avond getuigen zijn geweest van de mishandeling of dat mensen deze witte of lichtgekleurde Opel Kadett stationwagen hebben zien staan op de avond zelf of de dagen ervoor en erna. Zij worden verzocht contact op te nemen met de recherche in Alkmaar, tel: 0900 - 8844 (lokaal tarief).

Drankrijder betrokken bij aanrijding

Den Helder, maandag 28 maart 2005.

Omstreeks 19.40 uur vond er een aanrijding met flinke materiele schade plaats op de Marsdiepstraat, op het gedeelte tussen de rotonde met de Waddenzeestraat en de Eemstraat. Een 22-jarige automobilist uit Den Helder haalde een langzaam voor hem rijdende 36-jarige automobilist uit Den Helder in die op zoek was naar een parkeerplek. Op het moment van inhalen had deze man een plek gevonden en sloeg linksaf. De 22-jarige probeerde hem te ontwijken en botste daarbij tegen drie geparkeerde autos. Alle autos liepen schade op. De 22-jarige automobilist bleek alcohol gedronken te hebben. Hij blies aan het bureau 425 ug/l (tot 220 toegestaan).

Dronken man veroorzaakt zware aanrijding

Alkmaar, maandag 28 maart 2005.

Een dronken 64-jarige automobilist uit Alkmaar heeft omstreeks 21.00 uur op de Huiswaarderweg een ernstige aanrijding veroorzaakt. Hij kwam uit de richting van de Neswaard en reed in volle vaart achterop vier autos die in een rij stonden te wachten voor het rode verkeerslicht. Vier inzittenden van de achterste auto en een inzittende van de op een na achterste auto liepen letsel aan hun nek op en moesten voor onderzoek worden overgebracht naar het ziekenhuis. Zij komen allen uit Alkmaar. De bestuurders van de twee andere autos zijn afkomstig uit Dirkshorn en Schagen.

De verdachte verklaarde dat de coördinatie tussen zijn denken en doen niet klopte. De oorzaak daarvan werd duidelijk na de ademanalyse. De man blies aan het bureau 795 ug/l (tot 220 toegestaan). Zijn rijbewijs is ingenomen.

Drankrijder van de weg gehaald

Den Helder, dinsdag 29 maart 2005.

Vannacht omstreeks 03.30 uur zagen twee ambtenaren van de Marechaussee op de Willem Barentszstraat een 44-jarige automobilist uit Den Helder slingerend rijden. Bij een controle bleek dat hij flink had gedronken. Hij werd overgedragen aan de politie. Op het bureau blies de man 900 ug/l (tot 220 togestaan). Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Laptops weg

Den Helder, maandag 28 maart 2005.

In de middag- c.q. avonduren is er ingebroken in een woning aan de Molenstraat.Tijdens afwezigheid van de bewoner is er ondermeer een laptop, een playstation en wat kleingeld weggenomen. Het ging om een appartement waarvan de voordeur niet op het nachtslot zat. Er waren geen braaksporen. Vermoedelijk is men door flipperen naar binnen gegaan.

De Rijp, maandag 28 maart 2005.

Uit een woning aan de Klipper is in de avonduren ook ondermeer een laptop weggenomen. De daders kwamen hier binnen na het openbreken van een raam aan de achterzijde. Het hele huis werd doorzocht. Naast de laptop zijn er ook ondermeer een fotocamera, een videocamera en twee paspoorten gestolen.

Vechtersbaas aangehouden

Bovenkarspel, dinsdag 29 maart 2005.

Vannacht omstreeks 02.45 uur is er door een beveiliger in een horecagelegenheid aan de Hoofdstraat een 17-jarige jongeman uit Bovenkarspel aangehouden nadat hij in een dronken bui, zonder reden, een 25-jarige man uit Bovenkarspel in het gezicht had geslagen. Het slachtoffer kreeg een vuistslag vol op zijn oog. De verdachte stond al als een amokmaker bekend want in september 2004 was hem de toegang tot de horecagelegenheid ontzegd. De verdachte werd door de politie overgenomen en ingesloten in het bureau van Hoorn. Vanmiddag mocht hij na verhoor naar huis met een proces-verbaal wegens mishandeling op zak.

Dronken snorfietser moet rijbewijs inleveren

Alkmaar, dinsdag 29 maart 2005.

Omstreeks 03.00 uur werd op de Stationsstraat een 32-jarige snorfietser uit Alkmaar gecontroleerd op drankgebruik. De man blies 605 ug/l (tot 220 toegestaan). Vanaf 570 ug/l is de politie verplicht het rijbewijs in te nemen, ook bij snorfietsers. De man moest zijn roze papiertje afstaan en kreeg een proces-verbaal.

In dezelfde nacht omstreeks 04.10 uur werd op de Marktstraat een 30-jarige automobilist uit Noord-Scharwoude betrapt op drankgebruik. Hij blies aan het bureau 570 ug/l en kreeg een proces-verbaal.

Inbraak

Hoorn, maandag 28 maart 2005.

In de middaguren is er ingebroken in een woning aan de Lijster. De voordeur werd met behulp van een steekvoorwerp opengebroken. Uit het huis werd een spelcomputer en een klein geldbedrag meegenomen.

Drankrijder

Warmenhuizen, maandag 28 maart 2005.

Omstreeks 20.00 uur betrapten twee agenten een 49-jarige drankrijder uit Warmenhuizen. De automobilist reed slingerend over de Oudewal en raakte zelfs in de rechterberm. Hij blies aan het bureau 590 ug/l en zijn rijbewijs werd ingenomen.

Aanhouding na geweld op straat

Alkmaar, dinsdag 29 maart 2005.

Gisteravond omstreeks 20.15 uur vond er bij een horecagelegenheid aan de Thomas a Kempislaan een schermutseling plaats tussen twee mannen uit Alkmaar van 61 en 48 jaar. De een kreeg nog 35 euro van de ander en de ruzie daarover leverde over en weer enkele klappen op. De oudere man verschanste zich in zijn auto waarna de jongere met een autokrik een ruit insloeg. Hierna vertrok de 48-jarige man naar huis. Daar werd hij later op de avond door de politie aangehouden. Hij werd ingesloten en is vanmiddag, na verhoor, met een proces-verbaal op zak wegens bedreiging en poging tot zware mishandeling, naar huis gestuurd.

Dronken automobilist van de weg gehaald

Schagen, dinsdag 29 maart 2005.

Omstreeks 13.30 uur zagen agenten op het Noordplein een dronken automobilist rijden. Het ging om een 36-jarige man uit Sint Maartensvlotbrug. Hij blies aan het bureau maar liefst vier maal de toegestane hoeveelheid: 1080 ug/l. Hij had 7 halve liters bier op en een halve fles sherry. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingenomen.

Man rijdt 41 jaar zonder rijbewijs

Alkmaar, dinsdag 29 maart 2005.

Vandaag werd tijdens een grote verkeerscontrole op de Olympiaweg een 64-jarige automobilist uit Andijk betrapt op het rijden zonder rijbewijs. De man verklaarde vanaf zijn 23e zonder het roze papiertje te hebben gereden. Hij verklaarde per jaar 90.000 kilometer af te leggen en heeft, volgens eigen zeggen, nog nooit een ongeluk veroorzaakt. Zijn auto werd opgehaald door een kennis.

De controle werd uitgevoerd door diverse agenten die werden bijgestaan door de technische verkeersdienst en ambtenaren van de belastingdienst en de vreemdelingendienst. In totaal werden er 59 overtredingen geconstateerd, waaronder het niet dragen van de autogordel, het niet kunnen tonen van een rij- of kentekenbewijs, en het hebben van een lekke uitlaat. Vier automobilisten krijgen een naheffingsaanslag voor hun bestelwagen. Hun voertuig voldeed niet aan de fiscale eisen en ze moeten nu het personenautotarief betalen.