Provincie Groningen

Verkenning grootschalige melkveehouderij in Groningen 29 maart 2005

Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen hebben besloten een bedrag van EUR20.000,- bij te dragen aan het project Cowmunity/ Grootschalige Melkveehouderij van de Stichting Innovatie Rundveehouderij. Doel van het project is het verkennen van de mogelijkheden van een grootschalig melkveehouderijbedrijf dat internationaal concurrerend is en blijft.

De Stichting Innovatie Rundveehouderij ontwikkelt samen met drie agrarische ondernemers uit de provincie Groningen een innovatief ontwerp voor een grootschalig melkveebedrijf, bijvoorbeeld een bedrijf met minimaal duizend koeien in een akkerbouwgebied. Hierbij is volop aandacht voor innovaties op het gebied van financiering, bedrijfsvorm, landschappelijke inpassing en milieu. Ook samenwerking met andere ketens en de energiebalans binnen het toekomstige bedrijf zijn belangrijke aspecten in het projectplan.

De totale kosten van het project bedragen EUR150.000,-. Financiers zijn de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij, het Samenwerkingsverband Noord Nederland, het LNV Innovatienetwerk en de deelnemende agrariërs.