Gemeente Haarlem


29 maart 2005

90/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Restauratie en renovatie zonder entreegebouw

DEFINITIEF ONTWERP STADSSCHOUWBURG HAARLEM

B&W van Haarlem hebben in hun vergadering van dinsdag 29 maart 2005 het definitief ontwerp van de Haarlemse stadsschouwburg vastgesteld naar de plannen van de architect Erick van Egeraat van EEA Architects bv uit Rotterdam. Met dit ontwerp krijgt dit Haarlemse gebouw weer een fraaie monumentale uitstraling en de functie van een volwaardig theater, dat zo belangrijk is voor het cultuurklimaat van Haarlem.

In oktober 2004 heeft de gemeenteraad besloten het ontwerp aan te passen namelijk de Bouwvariant Beperkt, zonder een entreegebouw. Voor deze variant is een taakstellend budget van E 21,5 mln.(prijspeil juli 2003) beschikbaar gesteld. Op basis van dit besluit is in nauw overleg met de directie van de schouwburg een Programma van Eisen gemaakt. Op basis van dit programma van Eisen is door het ontwerpteam een aangepast ontwerp gemaakt, waarbij met name de entree van de Stadsschouwburg en een aantal direct daaraan verbonden functies (kassa, garderobe, foyer etc.) opnieuw zijn vormgegeven. De oorspronkelijk in het entreegebouw ondergebrachte functies hebben een plek in het bestaande gebouw gekregen. Een groot deel van het eerdere ontwerp kon gehandhaafd blijven. Gezien de verdiepte ligging van de nieuwe entree werd voor het voorplein van de Stadsschouwburg een nieuw ontwerp gemaakt.

Op dit moment wordt een aangepast schetsontwerp voor de openbare ruimte rond de schouwburg gemaakt. Dit ontwerp, inclusief kosten en dekking, wordt in een latere fase afzonderlijk vastgesteld. Hiervoor is E 676.000 in het Investeringsprogramma (MSV) gereserveerd.

Welstand positief
De commissie Welstand en Monumenten en vertegenwoordigers van de Rijksdienst voor Monumentenzorg hebben het voorlopige ontwerp positief ontvangen. Op basis daarvan is het voorlopig ontwerp uitgewerkt tot het definitief ontwerp. Inmiddels is de bouwaanvraagprocedure gestart. Volgens planning is het aangepaste bestek in april a.s. gereed. Op basis daarvan zal het college een kredietvoorstel aan de gemeenteraad voorleggen. Na besluitvorming hierover kan de aanbestedingsprocedure starten. Naar verwachting zouden dan de werkzaamheden kunnen starten eind 2005. De ingebruikname van de schouwburg is voorzien bij het seizoen 2007-2008.

De bijbehorende tekeningen worden door de architect Erick van Egeraat toegelicht in de openbare vergadering van de raadscommissie Cultuur op 8 april 2005.

MO/communicatie
Rutger van Oppenraaij, communicatieadviseur
oppenrrw@haarlem.nl
023-5115594

---- --