Gemeente Bussum

Studie verdiept spoor en liften

De gemeenten Bussum en Naarden hebben een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden van een verdiepte aanleg van de spoorlijn. Dit onderzoek is uitgevoerd door Arcadis, een internationale advies- en ingenieursonderneming. Daarnaast zijn in samenwerking met ProRail twee varianten uitgewerkt voor liften op het station Naarden-Bussum.

Verdiepte spoorlijn
Het huidige spoortraject door Naarden en Bussum heeft een aantal nadelen; het levert geluidshinder, opstoppingen en veiligheidsrisico's op. Bovendien zal het treinverkeer naar verwachting nog verder intensiveren en wegen de te verwachten technische verbeteringen aan het spoor niet op tegen de nadelige ontwikkelingen.

Uit een eerste verkenning van Arcadis is gebleken dat verdieping van het spoor technisch mogelijk is. Een verdiepte ligging maakt een einde aan bovengenoemde nadelige factoren van de huidige situatie. Daarnaast loopt het treinverkeer door een verdiept spoor minder vertragingen op.

De andere kant van de medaille is dat de werkzaamheden gedurende lange tijd grote hinder zullen veroorzaken. Ook zullen een aantal panden moeten worden verwijderd. De meeste panden kunnen echter na de aanleg weer worden herbouwd.

Aanlegbesluit
De verkenning van Arcadis is een eerste onderzoek, waarvan de financiële en maatschappelijke haalbaarheid de komende maanden nader worden bezien. Pas na de besluitvorming, die in de gemeenteraadsvergadering van september wordt verwacht, zal een en ander mogelijk verder worden uitgewerkt en worden betrokkenen officieel in de gelegenheid gesteld hun zienswijze via inspraak kenbaar te maken.

Liften
Er wordt al lange tijd nagedacht over de aanleg van liften op het station Naarden-Bussum. Hiervoor worden nu twee varianten in een voorlopig ontwerp uitgewerkt; één zonder en één met sluiting van de overweg Comeniuslaan. In de gemeenteraadsvergadering van september wordt een keuze gemaakt voor een van de varianten, waarna de liften aangelegd kunnen worden.

Informatie
Voor meer informatie over het verdiepte spoor en de liften kunt u contact opnemen met de heer Herngreen, tel. (035) 692 88 82. U kunt ook mailen naar: gooilijn@bussum.nl. Tevens is informatie te vinden op www.bussum.nl, onder Projecten.