Socialistische Partij

`Liever verkiezingen dan ongeloofwaardige coalitie'

29-03-2005 * Nieuwe verkiezingen liggen meer voor de hand dan een doorstart van de coalitie. Dat zei Jan Marijnissen vanmiddag in de Tweede Kamer tijdens het debat over het aftreden van D66-minister De Graaf.

Volgens de fractieleider van de SP heeft D66 zijn geloofwaardigheid verloren. Bij de formatie werd het toetreden tot de coalitie met VVD en CDA nog verdedigd met het binnenhalen van de "kroonjuwelen", de gekozen burgemeester en een nieuw kiesstelsel.

"Maar terwijl vorige week De Graaf nog huilend op de fiets op weg naar huis was, beweerde Dittrich al dat het ánderen waren die zo nadrukkelijk wezen op de kroonjuwelen van D66, terwijl het volgens hem toch zo'n `breed georiënteerde partij' wil zijn. Het gedrag van D66 is tekenend voor het soort politiek waar de mensen in het land gedesillusioneerd van raken. Nog nooit was er zo weinig vertrouwen in de politiek, en zelden kon een kabinet rekenen zo weinig steun in de samenleving. Het zou dan ook logischer zijn om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, dan een doorstart te maken met dit kabinet."

De gehele bijdrage van Jan Marijnissen aan de eerste termijn van het debat, verschijnt later vandaag op de site.