NEN


Wereldwijd geaccepteerde meetmethode voor straling GSM

Genève - Wereldwijd is overeenstemming bereikt om één uniforme meetmethode te hanteren voor het bepalen van SAR-limieten. Het menselijk lichaam absorbeert een gedeelte van de elektromagnetische velden (straling) die mobiele telefoons uitzenden. De blootstellingslimieten worden aangeduid met 'Specific Absorption Rate' (SAR).

Een groot gedeelte van de wereldbevolking heeft tegenwoordig een mobieltje. Met de sterke toename van het GSM-gebruik groeit de bezorgdheid over mogelijk schadelijke gevolgen van blootstelling aan de elektromagnetische velden ('straling') die mobiele telefoontoestellen uitzenden. Als reactie hierop zijn enkele jaren geleden blootstellingslimieten bepaald.

Tot nu toe was er geen wereldwijd geaccepteerde, gestandaardiseerde meetmethode voor producten die moeten voldoen aan de SAR-limieten. Die is er dus nu wel. De nieuwe norm is deel 1 van IEC 62209 'Blootstelling van mensen aan radiofrequente velden van draagbare en op het lichaam gedragen draadloze communicatietoestellen - Ergonomische modellen, apparatuur en procedures'.

Producenten van mobiele telefoons - of andere draagbare draadloze apparaten voor telecommunicatie - kunnen de nieuwe wereldnorm gebruiken om ervoor te zorgen dat hun producten voldoen aan de internationaal geldende SAR-limieten.
Deze norm is met name bedoeld voor producenten, test laboratoria, telecommunicatie bedrijven en de overheid. "Maar uiteindelijk zal de eindgebruiker, de consument, hier veel profijt van hebben", aldus de IEC (de wereldorganisatie voor normalisatie op het gebied van elektrotechniek). Deze norm is gezamenlijk ontwikkeld door IEC, CENELEC (de Europese organisatie voor normalisatie op het gebied van elektrotechniek) en de IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers). Het is de eerste van een serie voor telecommunicatieapparatuur met een frequentie van 300 MHz tot 3 Ghz.

Informatie en bestellingen
Voor prijsinformatie en bestellingen: surf naar de Normshop op de NEN-website: www.nen.nl of neem contact op met NEN-Klantenservice, telefoon: (015) 2 690 391, e-mail: bestel@nen.nl. Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: NEN-Elektro&ICT, ir. Gert Dirkse, tel. (015) 2 690 201, e-mail: gert.dirkse@nen.nl. Meer informatie is ook te vinden op www.iec.ch.

NEN is als nationaal normalisatie-instituut nauw betrokken bij het werk van de IEC.