GAIA

GAIA steekt stok voor krokodil op Gentse huisdierenbeurs 'Beestjes en baasjes' Gents stadsbestuur en politie doen dierenwelzijnswet strikt naleven

29 maart 2004 Persbericht © GAIA

Afgelopen weekend heeft de huisdierenbeurs Beestjes en Baasjes in Flanders Expo in Gent het zonder krokodil moeten stellen. GAIA en het Gentse stadsbestuur, dat een voorbeeldige houding aannam, staken daar een stokje voor.
Tegen de afspraken in die de organisatoren met GAIA maakten, probeerden de organisatoren volk te lokken met de ultieme attractietruc: een kaaiman. Een gesprek met de organisatoren leverde niets op, waarop GAIA het Gentse stadsbestuur verzocht het gezond verstand te doen zegevieren. De organisatoren bonden in: geen kaaiman op de huisdierenbeurs. Een pluim voor de Gentse politie die ook toezag op de naleving van de dierenwelzijnswet, die het tentoonstellen van honden en katten met het oog op de verkoop verbiedt. Dit om impulsieve aankopen, een van de oorzaken van dumping van huisdieren in asielen, tegen te gaan. Duidelijk tegen de zin van een aantal dierenkwekers, die maar al te graag honden en katten hadden geshowd om zaken te doen en hun ongenoegen tegen GAIA afficheerden.
GAIA heeft bedenkingen bij het tentoonstellen van de andere reptielen. Vooral de aanwezigheid van roofvogels, waaronder een kerkuilenjong en krijsend vastgemaakt jong van een valkje, en meer bepaald op een statief aan een poot vastgemaakte uilen, oehoes, buizerds, torenvalken, doen grote vragen rijzen. Educatief is dit soort praktijken waarbij in het wild beschermde vogelsoorten op zo'n beurs geshowd worden, en dan nog in dergelijke omstandigheden, waardeloos, om van de stress bij de dieren te zwijgen.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be