GAIA

GAIA HOUDT 17 UUR LANG ROUWWAKE VOOR SLACHTOFFERS CANADESE ZEEHONDENJACHT

Wake van dinsdag 29 maart, 16u30, tot woensdag 30 maart, 9u30 aan Canadese Ambassade in Brussel

30 maart 2005 Persbericht © GAIA

HART tegen HARD, ROUW tegen RAUW: temidden van honderden kaarsen, tientallen fakkels en rouwkransen houden dertig GAIA-actievoerders van dinsdag 29 maart om 16u30 tot 's anderendaags 9u30 een wake aan de Canadese Ambassade in Brussel.

De wrede zeehondenjacht in Canada is rond 12u30 vanmiddag, 6u30 plaatselijke tijd, van start gegaan. Vorig jaar maakte de jacht in enkele weken 350 000 slachtoffers. Men verwacht dat dit jaar 375 000 zeehonden gruwelijk zullen afgeslacht worden.
Onder het voorwendsel dat de zeehonden de zeeën leegeten, zodat er te weinig vis zou overblijven voor de vissers, mogen zeehondenjagers op drie jaar tijd bijna één miljoen zeehonden afslachten. De echte oorzaak van het afnemende visbestand is de overbevissing door de mens. Amper 1-3% van het dieet van zeehonden bestaat uit kabeljauw. Ze eten voornamelijk vissen die op kabeljauw azen zoals inktvis. Bovendien heeft het DFO (Het Canadese Ministerie van Visserij en de Oceanen) duidelijk erkend, dat het niet bewezen is dat zadelrobben schade toebrengen aan visbestanden. De meeste zeehonden zijn amper 12 dagen tot 12 weken oud wanneer ze worden neergeknuppeld en levend met haken over het ijs worden gesleurd om daarna (vaak levend) gevild te worden.

De meeste zeehonden worden gedood voor hun huid die verwerkt wordt tot jassen. Enkele bijproducten zijn 'helende' oliën waarvoor het vet van zeehonden gebruikt wordt en afrodisiaca gemaakt van hun geslachtsdelen.
Vorig jaar waren GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch,VLD-senator Jean-Marie Dedecker en SP.A-volksvertegenwoordiger Magda De Meyer nog op de ijsvlakten getuigen van de gruwel. Die actie had effect. De Belgische regering bleef niet ongevoelig. Minister van Economie Fientje Moerman vaardigde een invoerverbod uit van zeehondenpelzen en afgeleide producten. Op 15 maart had GAIA nog een onderhoud op het kabinet Verwilghen. GAIA wil dat minister van Economie Verwilghen het wetsontwerp van Moerman tot een sluitend handelsverbod snel aan het parlement voorlegt. Dat wetsontwerp werd eerder al door de regering aangenomen.
Op www.gaia.be kunnen bezoekers nog steeds als blijk van medeleven met de honderdduizenden weerloze slachtoffers van de jacht een virtueel rouwregister ondertekenen.

Overzicht van de wake
dinsdag 29 maart om 16u30: begin van de wake
Onder andere: actievoerders delen rouwbrieven uit aan de werknemers van de ambassade en aan voorbijgangers.

's avonds en tijdens de nacht van dinsdag op woensdag Vanuit de 'zeehondenrouwkapel': acties in het teken van de droefheid om de moordpartijen én van de hoop op wereldwijde menselijkheid die het haalt van de nietsontziende wreedheid.

woensdag 30 maart om 9u30: einde van de wake

+ Met grote, houten kruisen, levensgrote pluchen zeehonden en rouwkransen leggen activisten voor de ambassade een 'zeehondenkerkhof' aan.

+ 375 paarse bloemen worden ertussen neergelegd, een symbolisch gebaar voor de 375 000 zeehonden die op de dodenlijst staan.
+ Onder begeleiding van een violiste rouwt GAIA voor de slachtoffers van de barbaarse slachtpartijen.
+ Tot slot: muziek van de hoop om de zeden te verzachten...

'WE SHALL STOP THE HUNT SOME DAY!'
Uitgebreid verslag van de actie volgt
Geen dertig maar uiteindelijk veertig actievoerders van GAIA brachten de hele nacht door aan de Canadese ambassade tijdens een marathonwake die om 10 u vanmorgen afgesloten werd met de aanleg van een 'zeehondenkerkhof' vlak bij de ingang van de ambassade. Begeleid op viool en gitaar, zongen de actievoerders ingetogen en waardig 'We shall overcome', dat ze eindigden met 'We shall stop the hunt, some day.' Nadat de actievoerders de bloemen hadden neergelegd ter nagedachtenis van de honderdduizenden slachtoffers van de wrede jacht, hielden ze nog een minuut stilte.

Een uitgebreid verslag van de actie volgt. De wake mocht op de belangstelling rekenen van het VRT-Journaal, het VTM-Nieuws, RTL, TV Brussel, Voor de dag (Radio 1), dat een zeer uitgebreid interview uitzond, en FM-Brussel. Ketnet, de jeugdzender van de VRT, maakte een reportage over een van onze jongste actievoerders, Yoshi. Yoshi nam van begin tot einde sam enmetzijnmoederaandewakedeel.Een andere televisieploeg maakte een reportage over de actie voor CNN.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be