Dienstenbond CNV

Verlenging huidige CAO CBR
29-03-2005

Door alle grote veranderingen in Prepensioen, Loonbetaling bij ziekte, enz. heeft de werkgever voorgesteld de CAO nog een aantal maanden te verlengen om ondertussen in werkgroepen aan de slag te gaan. Aangezien het CBR in de vorige CAO nog structurele verhogingen kende waar de rest van Nederland die al niet meer kreeg, vinden wij het idee niet slecht.

Door kabinetsbeslissingen zijn er nogal wat hobbels te nemen voor 1 januari 2006. Met name de wijzigingen in de fiscale ruimte voor pensioenopbouw zullen erg veel tijd in beslag nemen. Het kabinet heeft beslist dat er geen prepensioen of andere VUT-achtige regelingen meer mogen. Hierdoor moet het pensioenreglement worden aangepast. Ook de wijzigingen binnen de sociale zekerheid en met name de 2-jarige doorbetaling van ziektewet, zorgen voor spanningen tussen werkgevers en werknemers.

Dan komen de wijzigingen van de WW, die nu nog als voorstellen worden gepresenteerd, maar goede kans hebben om als wet van kracht te worden. Gezien de wijzigingen, die ons de komende 9 maanden tot veel werk zullen dwingen, wil ik het volgende aan u voorleggen. De werkgever heeft voorgesteld om de huidige CAO zonder voorwaarden te verlengen tot 1 januari 2006.

Dit betekent dat wij deze periode wel gaan overleggen met uw werkgever over de pensioenproblematiek en de invulling in de toekomst van ziektewet en arbeidsongeschiktheid. Echter betekent dit ook dat er geen reële loonsverhoging komt over de verlengde periode.

Maar vanuit de lopende CAO heeft u per maart een kleine loonsverhoging gehad (van 0,25% en vorig jaar structureel 1,5%, terwijl bijna overal alleen eenmalige uitkeringen zijn afgesproken). Om tijd te hebben om ingewikkelde zaken aangaande het pensioen te regelen, vonden wij het voorstel van de werkgever nog niet zo gek.

Voor vragen kunt u contact opnemen met bestuurder Bernard Jan de Groot: b.degroot@cnvdibo.nl