Politiebond ACP

Aantal IRCs neemt af

Om internationale rechtshulp goed af te handelen zijn Internationale Rechtshulp Centra (IRC's) opgericht, waarin politie en justitie met elkaar samenwerken. Vanaf 1 maart zijn er in plaats van acht, nog maar zes IRCs over.

Deze zes centras vallen onder de volgende centrumkorpsen: Amsterdam-Amstelland, Brabant Zuidoost, Haaglanden, Kennemerland, Rotterdam-Rijnmond en Ijsselland. Ook de Bovenregionale Rechercheteams (BRT) hebben een plekje binnen die korpsen. Samenwerking tussen politie en justitie binnen een IRC vindt plaats onder de verantwoordelijkheid van een hoofdofficier. Het gaat hier om de hoofdofficier van het arrondissementsparket waar het centrumkorps is gevestigd, het beheer ligt bij de korpsbeheerder van dat centrumkorps.

De stand van zaken is op dit moment per IRC verschillend. Zo wordt de start van het IRC in Brabant Zuidoost opgehouden. Het IRC Noordoost Nederland verhuist naar Groningen, terwijl er in Rotterdam-Rijnmond geen grote veranderingen plaatsvinden. Politievakorganisatie ACP houdt een vinger aan de pols als het gaat om het verloop van de herinrichting van de IRCs. Samen met andere politiebonden houden wij ons het recht toe om bij problemen terug te komen op dit onderwerp.