Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Coalitie 'Nederland Actief!' :"Er is te weinig buiten om te bewegen"

29 maart 2005

Beter bereikbare en toegankelijke groene gebieden dichtbij onze woonomgeving. Meer groene ruimte voor sport en recreatie in de buurt. De coalitie 'Nederland Actief' wil dat ruimte rond de woning tot beweging uitnodigt. Vandaag hebben vier organisaties daartoe een manifest ondertekend. Deze bijzondere coalitie bestaat uit ANWB, NOC*NSF, Zorgverzekeraars Nederland en Staatsbosbeheer.

Veel rapporten bieden aanwijzingen dat een gezonde leefstijl ziekte helpt voorkomen, en dat actief bezig zijn in de natuur gezond is: 'Groene omgeving lokt uit tot beweging', 'Natuur heeft helende werking op gezondheid' en 'Groene omgeving is goed tegen overgewicht en somberheid', vormen slechts een greep uit recent onderzoek. Toch nemen de problemen rond de toegankelijkheid van onze natuurlijke, groene gebieden toe.

Wat gaat er fout?
Onze steden krijgen steeds meer beton en minder groen. Meer gebieden binnen en direct buiten de steden moeten geschikt worden gemaakt om te wandelen, te sporten of gewoon te luieren. Maar liefst 87% van de Nederlanders vindt parken en plantsoenen in de woonomgeving belangrijk. Dat maakt parken en plantsoenen tot de op één na belangrijkste vrijetijdsvoorziening na winkels (ANWB Vrijetijdsonderzoek 2003).

Hoe kan het beter?
Om de toegang tot onze groene gebieden te verbeteren, moeten agrarische gebieden deels geschikt gemaakt worden voor sport en recreatie en moet de toegankelijkheid van het buitengebied verbeterd worden. Bij de (her)inrichting van oude of nieuwe wijken zouden planologen en projectontwikkelaars, die groene gebieden centraal stellen, beloond kunnen worden. Verder zijn maatregelen noodzakelijk die ervoor zorgen dat de schaars beschikbare ruimte in de binnensteden goed wordt ingericht voor sportief-recreatief gebruik. Bijvoorbeeld door het creatief combineren van verschillende functies (zorg, onderwijs, sport en recreatie) of het stimuleren van recreatief medegebruik van bijvoorbeeld sportparken.

Wie zijn aan zet?
De coalitie richt zich op velen die een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing. 'Nederland Actief!' spreekt niet alleen bestuurders, maar ook planologen en stedenbouwkundigen, projectontwikkelaars, architecten, landgoedeigenaren en agrariërs, bouwondernemingen en vertegenwoordigers van waterschappen aan. De coalitie hoopt na de gemeenteraads-verkiezingen van 2006 de eerste resultaten te zien in de programma's voor de nieuwe colleges van burgemeester en wethouders.


Noot voor de redactie,