Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

NORTH SAILS NIET ZO COOLVOOR WERKNEMERS IN SRI LANKA

De Schone Kleren Kampagne voert actie

Dinsdag 29 maart 2005 markeert een gedenkdag voor North Sails arbeiders in Sri Lanka. Niet bepaald een feestdag: precies drie jaar geleden werden 207 arbeiders van de North Sails surfzeilenfabriek na een staking door het management op straat gezet. North Sails arbeiders en hun vakbond - de Free Trade Zone & General Services Employees Union (FTZGSEU) - hebben 29 maart uitgeroepen tot internationale actiedag voor solidariteit met hun ontslagen collega's. In Nederland zal de Schone Kleren Kampagne een flessenpostactie voeren.

Met de flessenpostactie wil de Schone Kleren Kampagne meer aandacht krijgen voor de zaak door deze op een ludieke manier werldkundig te maken. De flessen, gevuld met informatie over de situatie en een protestbrief die de vinder aan North Sails kan sturen, zullen via de zee de wereld rond gestuurd worden. Deze message in a bottle is een signaal aan North Sails om de zaak serieus te gaan nemen.

De ontslagen arbeiders protesteerden in 2002 tegen de afschaffing van een kwaliteitsbonus, een 'extraatje' noodzakelijk om hun karig loon aan te vullen. Na drie jaar staan ze nog steeds op straat. De vele voorstellen door de lokale vakbond en de Schone Kleren Kampagne om de vastgelopen onderhandelingen vlot te trekken, worden stelselmatig door het management tegengewerkt. Een oplossing van het conflict is er nog niet gekomen.

Tot dusver lijkt noch het lokale management van de fabriek, noch de Zwitserse eigenaar (GST Holding AG) verantwoordelijkheid te willen nemen voor de problemen in de North Sails fabriek en zich iets aan te trekken van acties die er tot nu toe zijn geweest, zoals recentelijk tijdens de London Boat show, das Boot in Dusseldorf en op de HISWA in Amsterdam. Reden te meer om de druk op North Sails te verhogen.

Ook in Sri Lanka, Zwitserland en Australië worden acties voorbereid voor de 29ste maart en daarna. Op zijn minst zal management moeten instemmen met het voorstel om de zaak aan een bemiddelaar voor te leggen, iets wat tot nu toe is geweigerd. Voorts zal het management het recht op organisatie en collectieve onderhandeling moeten respecteren.

De Schone Kleren Kampagne voert actie voor verbetering van arbeidsomstandigheden in de kleding- en sportgoederenindustrie wereldwijd.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht