Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 095

datum: 29 maart 2005

Actieplan Cultuurbereik 2005 - 2008

Kunst en cultuur aantrekkelijk maken voor een breed publiek. Dat is de centrale doelstelling van het Amersfoortse Actieplan Cultuurbereik 2005 - 2008. Het ministerie van OCW heeft dit plan goedgekeurd en stelt een jaarlijkse bijdrage van 105.000 euro beschikbaar. De gemeente verdubbelt dit bedrag. Per jaar is dus 210.000 euro voor de uitvoering van het actieplan beschikbaar. Het college heeft vandaag de uitwerking van het plan vastgesteld.

Binnen de centrale doelstelling van het actieplan zijn 3 thema's benoemd.
1. Stimulering van het productieklimaat en podiumaanbod in Amersfoort
2. Culturele ontwikkeling van de Jonge Ruimte
3. Impuls cultuureducatie, cultuurhistorie en musea Voor de verschillende onderdelen werken de culturele instellingen projectvoorstellen uit. De gemeente subsidieert deze projecten.

Stimulering productieklimaat en podiumaanbod
Stichting D'Amor organiseert een productieklas voor spelers tussen de 15 en 25 jaar die graag naar een kunstvakopleiding willen doorstromen. In dit kader treedt het Spelerscollectief ook regelmatig op in Amersfoort en omstreken. Popcentrum De Kelder en de theaters De Flint en De Lieve Vrouw ontwikkelen samen een aanbod van actuele muziek en wereldmuziek.

Culturele ontwikkeling van de Jonge Ruimte
In samenwerking met Amersfoortste culturele instellingen realiseert Vario Mundo in Vathorst een gevarieerd aanbod van culturele activiteiten voor de bewoners van Vathorst. Vathorsters worden hierdoor ook gestimuleerd om gebruik te maken van het culturele aanbod in de (binnen)stad.

Impuls cultuureducatie, cultuurhistorie en musea
In vervolg op het Actieplan Cultuurbereik 2001 - 2004 bouwt Scholen in de Kunst (SidK) de cultuureducatieve activiteiten voor VMBO-ers verder uit. Daarbij zoekt SidK samenwerking met de andere culturele instellingen in de stad. SidK is ook de trekker van een project om tot een gezamenlijk cultuureducatief programma van de Amersfoortse culturele instellingen te komen. Het thema van dit programma is 'verkenning van de culturele leefomgeving'. Binnen dit thema organiseert het Mondriaanhuis een afgestemd cultureel aanbod en haalt daarvoor extra expertise in huis.

Informatie: Petri den Doop, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, 033 469 43 55, pca.dendoop@amersfoort.nl.


---- --