Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 096

datum: 29 maart 2005

Inpassing fietsroute Vathorst - centrum vastgesteld

Het college van B&W heeft vandaag het voorlopig ontwerp vastgesteld voor het gedeelte van de fietsroute Vathorst - Amersfoort Centrum dat door de wijk De Boerderijenkamer zal lopen. Met een brede participatiegroep is het tracé uitgewerkt en een voorlopig ontwerp voor de inpassing van het fietspad in het gebied De Boerderijenkamer gemaakt.

De participatiegroep bestond uit ongeveer 20 personen en was samengesteld uit bewoners van De Boerderijenkamer, vertegenwoordigers van BOON, SGLA, Bewonersvereniging Vathorst, de Fietsersbond, Verkeersouders Kattenbroek en WBT Kattenbroek werkgroep Verkeer. Ondanks tegengestelde belangen en de weerstand die bestaat tegen de aanleg van het fietspad is de participatie volgens diverse deelnemers in een prettige en constructieve sfeer uitgevoerd.

Tracé

Het voorlopig ontwerp wijkt op enkele punten af van het tracé zoals dat door de gemeenteraad is vastgesteld. Op 28 april 2004 heeft de gemeenteraad Het Klinket en Het Hofslot vastgesteld als tracé voor het fietspad tussen Vathorst en Amersfoort - Centrum.

In overleg met de brandweer en wethouder Brink is het fietspad gedeeltelijk over het terrein van de kazerne gelegd. Hiervoor moet de zogenaamde "wrakkenplaats", waar de brandweer oefent met ongevallen van auto's, worden verplaatst naar een ander deel van het terrein. Hierdoor is het fietspad ter hoogte van Het Hofslot beter in te passen en kan het bestaande speelveld bijna volledig worden gehandhaafd. Bovendien kan het fietspad zo langer hoog in de geluidswal langs Het Klinket blijven. De mogelijke "overlast" van fietsers blijft daardoor tot een minimum beperkt. De helling die de fietsers op moeten fietsen wordt daardoor wel steiler, 3 procent in plaats van 2 procent.

In plaats van het fietspad over de rijbaan van Het Hofslot aan te leggen of in de geluidswal tussen Het Hofslot en de Laan naar Emiclaer, is gekozen voor aanleg van een fietspad tussen de geluidswal en de Laan naar Emiclaer. Het is mogelijk om één rijbaan van de 2 rechtsafstroken van de Laan naar Emiclaer naar Het Masker te verwijderen, daardoor is er ruimte ontstaan om met minimale ingrepen in de geluidswal hier het fietspad aan te leggen.

Speelplaatsen

Het speelveld bij de brandweerkazerne wordt uitgebreid met enkele speeltoestellen. Bij Het Hallehuis wordt de speelplaats geheel vervangen, omdat de bestaande speelplaats door de komst van het fietspad moet verhuizen. Er komt een nieuwe speelplaats met ongeveer dezelfde speelfuncties als de huidige speelplaats.

Informatie: Nandus van der Sluijs, communicatieadviseur SOB gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 50 11 of e-mail n.vandersluijs@amersfoort.nl.


---- --