Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 098

datum: 29 maart 2005

Voor jongeren en studenten in Amersfoort

Vraag en aanbod woonruimte komen in balans

Studenten en niet studerende jongeren vormen op de Amersfoortse huisvestingsmarkt twee van de aandachtsgroepen. De gemeente wil ze graag aan de stad binden door ze te helpen met het vinden van huisvesting. Door de beleidsmaatregelen die inmiddels genomen zijn, lijkt de vraag van deze groep meer in balans te komen met het aanbod.

Jongeren
Het aantal nieuw te bouwen jongerenwoningen loopt achter op de ramingen. Er zouden volgens de taakstelling driehonderd koop- en huurwoningen gerealiseerd moeten worden tussen 2002 en 2006. Ongeveer eenderde is momenteel gerealiseerd. Echter, de slaagkans bij het vinden van een woning is groter geworden door het nieuwe woonruimteverdelingsysteem dat sinds 1 augustus 2004 geldt, zo blijkt uit een notitie die wethouder Gerda Eerdmans (GroenLinks) aan de gemeenteraadscommissie heeft gestuurd. De keus is zelfs zodanig verruimd dat jongeren een aangeboden woning steeds vaker weigeren in de verwachting dat een volgende aanbieding hun qua prijs of kwaliteit beter past. Daarnaast is er nog een gunstige ontwikkeling, namelijk dat meer en meer particuliere projectontwikkelaars zakelijke kansen zien op de jongerenmarkt. De huidige regels staan subsidies aan hun (nog) niet toe, aan een voorstel tot aanpassing van deze regels wordt op het stadhuis gewerkt.

Studenten
Amersfoort wordt steeds meer een studentenstad. Komende zomer zal het aantal HBO-ers meer dan verdubbelen tot ongeveer 2.500 studenten. Dit, door de overkomst van Hogeschool De Horst uit Driebergen. In 2008 zal het aantal HBO-ers bij de KSA, de Amersfoortse tak van de Hogeschool van Utrecht, zijn gegroeid tot 3.000. In het gemeenteraadsprogramma staat dat er t/m 2008 1.200 studenteneenheden bij moeten komen: tijdelijk en permanent. Daarvan zijn er 260 gerealiseerd en er komen dit jaar nog circa 100 bij.

Op dit moment strookt de vraag naar studentenkamers met het actuele aanbod. Dat er in verhouding tot het grote aantal studenten toch voldoende woningen zijn, komt omdat maar een kwart van de studenten in Amersfoort zelf woont. De komst van De Horst naar Amersfoort zal de vraag doen stijgen, daarvoor wordt gedacht aan tijdelijke huisvesting. De gemeente en de woningbouwcorporaties staan er garant voor dat iedere Amersfoortse student een kamer wordt aangeboden.

Informatie: Rein van Gisteren, afdeling Communicatie concernstaf, telefoon 033 469 43 41, e-mail: r.vangisteren@amersfoort.nl of afdeling Communicatie SOB, Nandus van der Sluijs, telefoon 033 469 50 11, e-mail: n.vandersluijs@amersfoort.nl


---- --