Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District IJsselstreek


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT IJSSELSTREEK


29 maart 2005


Onderwerp: wijkcontrole in Zutphen succesvol


Met ruim 40 mensen van verschillende disciplines heeft de politie Zutphen vanmiddag en vanavond een grootscheepse controle in de Zuidwijken gehouden. Doel was om preventief en repressief een beeld te krijgen van allerlei gedragingen in dit deel van Zutphen.
Tijdens de controle werden o.a klachten die bij de wijkagent waren beland meegenomen. Zo werd er gelet op het te hard rijden op de Harenbergweg, een roodlichtcontrole bij de Spittaalstraat, het rijden onder invloed, verkeersgevaarlijk gedrag op de N 348, crossen met brommers, overlast van hangjongeren, rijden zonder verlichting, innen van openstaande boetes en het wandelen met niet aangelijnde honden.
Bij de controle werden 143 bekeuringen uitgeschreven en één bestuurder is ingesloten voor ernstige bedreigingen van de politie. De actie wordt dit jaar ook in de andere wijken uitgevoerd.


Onder supervisie van de wijkagent René Nijhuis hebben agenten van de plaatselijke politie, medewerkers van de verkeerspolitie, het Team Verkeershandhaving, de Rijksverkeersinspectie, de Douane, de Milieupolitie en stadswachten van 17.00 tot 22.00 uur een grote controle gehouden in wijk B.


Bij de parkeerplaats van de voetbalvelden aan de Laan naar Eme was een controlestraat ingericht waar verkeersdeelnemers door motorrijders naar toe werden geleid. Het verkeer werd geselecteerd in de Zuidwijken, maar ook op de grotere doorgaande wegen in de wijk. Op de parkeerplaats lette de verkeers-politie vooral op de technische toestand van de voertuigen en eventuele aanhangers. De Douane lette o.a. op het oneigenlijk gebruik van rode diesel en de Rijksverkeersinspectie had aandacht voor vrachtverkeer en buitenlandse auto's.


Bij de kruising Spittaalstraat- Graaf Ottosingel- Tademastraat- Gerard Doustraat werd op het negeren van roodlicht gelet. De klachten over het vaak verkeers-gevaarlijke gedrag van fietsers was hier al eerder gecontroleerd, maar ook nu waren er weer diverse hardleerse overtreders. Ook werd op twee plaatsen op de Harenbergweg snelheidsgedrag van de passanten gemeten. Deze weg loopt dwars door de Zuidwijken en om letselongevallen te voorkomen is het handhaven van de 50 km van belang. De hoogst gemeten snelheid bedroeg toch 67 km per uur. Een 31-jarige Zutphenaar werd na een korte achtervolging aangehouden omdat hij te hard door de 30 km zone reed en een stopteken van de politie negeerde.


Ook werd er een 36-jarige Zutphenaar aangehouden voor ernstige bedreiging van een agent. De man is ingesloten voor verder onderzoek.


In de wijk werd per fiets op het uitlaatgedrag van hondenbezitters gelet en een ander koppel bezocht enkele adressen van wijkbewoners die nog een boete moesten betalen. Er zijn 4 hondenbezitters geverbaliseerd en met diverse wijkbewoners is een betalingsregeling getroffen.


De politie heeft 150 passerende bestuurders laten blazen en drie van hen bleken te hebben gedronken. De hoogste score bedroeg 0.8 promille.


Tijdens de grootscheepse controle kregen de agenten veel positieve reacties van buurtbewoners. Welke wijk de volgende keer aan de beurt is, is nog niet bekend.


Einde bericht


Nadere informatie:

Politievoorlichting

055 - 548 60 52

Anton de Ronde


---- --