Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-365       |
|                                            |Arnhem|30 maart 2005  |
|                                            |,     |               |
VERZAMELPERSBERICHT GS 29 MAART 2005

E 1,78 miljoen subsidie voor inrichten regionaal overslagcentrum op Koningspleij-Noord (C5) GS verlenen een subsidie van 1,78 miljoen euro aan de gemeente Arnhem voor een Regionaal Overslagcentrum op het bedrijventerrein Konings-pleij-Noord. Dit overslagcentrum kan een belangrijke bijdrage leveren aan goederenvervoer over water voor de hele regio. De totale projectkosten bedragen 6 miljoen euro. Zie apart persbericht

Tweede aanvulling Strategische Milieubeoordeling Streekplan Gelderland 2005 vastgesteld (C6) GS hebben de tweede aanvulling vastgesteld op de Strategische milieubeoordeling (SMB) die op grond van de Europese richtlijn voor het nieuwe streekplan is uitgevoerd. Deze aanvulling heeft betrekking op vier regionale bedrijventerreinen: drie locaties in het KAN-gebied (A12, A15 en A73 zone) en één locatie in de Stedendriehoek (Beekbergen). De aanvulling ligt van 4 april tot en met 2 mei 2005 ter inzage.

Koepelnotitie PUP 2005 (C7)
Gedeputeerde Staten hebben 4,2 miljoen euro aan Europese subsidie toegekend voor de ontwikkeling/revitalisering van drie Gelderse bedrijventerreinen (Hanzeweg in Lochem, Laarberg in Groenlo en Fort de Pol in Zutphen). In totaal heeft het college 5,6 miljoen euro beschikbaar gesteld aan 9 projecten, waarvan 5,4 miljoen euro uit Brussel en 200.000 euro provinciaal geld. Zie apart persbericht

Schoner en Stiller Rijden in Gelderland (C8) Gedeputeerde Staten treden in overleg met PS over de nota 'Schoner en Stiller Rijden'. Deze nota geeft aan welke alternatieve brandstoffen er zijn en de mogelijke toepassingen ervan. De nota geeft daarnaast een beeld van de potentiële projecten en de stand van zaken van een concreet project op de Hoogwaardig Openbaarvervoerlijn Ede-Wageningen (gebruik van aardgas). Ook laat de nota zien waar kansen liggen vanuit de provinciale betrokkenheid. Aanleiding voor deze nota is het Provinciaal Verkeer en Vervoer Plan (PVVP-2) en Gelders Milieu Plan (GMP-3). In het PVVP-2 is aangegeven dat Gelderland toe wil naar het stimuleren van het gebruik van schone vervoerstromen, ook met het eigen wagenpark. In het GMP-3 is aangegeven dat Gelderland het gebruik van biomassa wil stimuleren. Voortgangsnotitie ontwikkeling railopstappunt KAN (C9) De provinciale commissie Economie en Milieu wordt geïnformeerd over de voortgang van het project om een railopstappunt aan de Betuweroute in het KAN te realiseren. Het bedrijfsleven kent grote waarde toe aan de realisatie van een dergelijk opstappunt. Dit blijkt uit een marktverkenning van Oost NV. Op dit moment worden de verschillende ontsluitingsvarianten inclusief de kosten en mogelijke financieringsbronnen in beeld gebracht. De eerste conceptresultaten wijzen uit dat de goedkoopste variant circa 3,5 miljoen euro kost.

Subsidie van E 200.000,- voor Praktijkexperiment Energieproducerende Kas (C12) Dit jaar wordt in het glastuinbouwgebied Bergerden in de gemeente Lingewaard een kas gebouwd die energie kan leveren. GS kennen een subsidie toe van E 200.000,- aan het Productschap Tuinbouw voor dit experiment. Het past uitstekend in de duurzame ontwikkeling van de glastuinbouw en draagt bij aan het Gelderse aandeel aan de (inter)nationale energie- en klimaatdoelstellingen. De totale projectkosten bedragen bijna 3 miljoen euro. De provincie Gelderland stelt haar bedrag beschikbaar uit het Fonds Vernieuwing Landelijk Gebied, de Stimuleringsregeling milieu Gelderland en uit het Sociaal Economisch Ontwikkelings Fonds.