Provincie Noord-Holland

24-3-2005

Onderwerp

Samenwerkingsproject Amsterdam plus van start

Karin van Eerde

Krachtenbundeling om méér buitenlandse toeristen naar Noord-Holland te halen

Bewoners van Noord-Holland zullen de komende jaren méér Chinezen, Italianen en Spanjaarden in hun provincie tegenkomen. Die toeristen moeten de provincie Noord-Holland 6 miljoen euro en 80 extra arbeidsplaatsen opleveren in 2007. Om dit te bereiken bundelt de provincie Noord-Holland de krachten in het nieuwe samenwerkingsverband Amsterdam plus. Door met vereende krachten de provincie te promoten wil Amsterdam plus deze economische impuls bereiken. De oprichting van Amsterdam plus vindt plaats op 30 maart in de Waag te Alkmaar op uitnodiging van de Hans Schipper, gedeputeerde Recreatie en Toerisme van de Provincie Noord-Holland. De Provincie Noord-Holland, Amsterdam Toerisme & Congres Bureau en Toerisme Noord-Holland voeren dit project samen met diverse partners uit.

Noord-Holland moet toeristische trekpleister worden

De stad Amsterdam is de onbetwiste toeristische trekpleister van Nederland. Vanuit Amsterdam maken die toeristen vaak uitstapjes naar de regio. Ook is de regio populair bij toeristen die op zoek zijn naar goedkopere accommodatie. De focus van Amsterdam plus richt zich op het product Amsterdam en dat is meer dan de stad alleen. Amsterdam plus wil economische groei bereiken door Noord-Holland te laten profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam. Het rijke aanbod in de regio op het gebied van recreatiemogelijkheden, cultuurhistorie, musea en attracties blijkt onvoldoende bekend bij buitenlandse bezoekers. Amsterdam plus wil het bezoek aan de regio vanuit Amsterdam vergroten door de reisindustrie actief te informeren over producten, excursieaanbod en evenementen van de toeristische aanbieders. Dit moet in 2007 resulteren in een extra omzet van circa 6 miljoen euro en 80 extra arbeidsplaatsen in Noord-Holland.

Kansmarkten

Amsterdam plus is een initiatief waarin gezamenlijke bewerking van de kansmarkten Spanje, Italië en China centraal staat. Kansmarkten zijn nieuwe toeristische markten voor Noord-Holland die Amsterdam plus wil bereiken door extra promotionele activiteiten en door media-aandacht. De keuze voor deze kansmarkten is gemaakt op basis van trendgegevens, rendementsverwachting op korte en lange termijn en samenwerkingspartners.

Partners

Het samenwerkingsproject Amsterdam plus gaat van start met een groot aantal partners. Voor de uitvoering van het project zullen bovendien nieuwe partners worden gezocht. De huidige partners bestaan vooral uit de locale overheid, toeristische organisaties, attracties en toeristische toeleveranciers: Provincie Noord-Holland, Amsterdam Toerisme en Congres Bureau, Toerisme Noord-Holland, Gemeente Alkmaar, Keukenhof, Luchthaven Rotterdam, Budget Rent a Car, Kooiman Souvenirs, Henri Willig, Zaanse Schans, Amsterdam Partners, Zuiderzee museum, Stoomtram Hoorn-Medemblik, Kop van 11 - musea Kop van Noord-Holland, Connexxion, Gouden Cirkel, Regio VVV's Noord-Holland. Voor het Technical Visits programma op China werken ook het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen, Den Haag Marketing & Events, ARCAM (Amsterdam Architectuur Centrum), Dienst waterbeheer en rioleringen, Bloemenveiling Aalsmeer, Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam, Keukenhof, Bloembollen technologie centrum en NV Huiscentrale Noord-Holland nauw samen om Chinezen te ontvangen.