Gemeente Beek


Feestelijke afsluiting inburgering

Beek, 24 maart 2005.

Woensdag 30 maart worden wederom een aantal nieuwkomers in de gemeente Beek feestelijk ontvangen door burgemeester Cremers. Op die dag ontvangen 5 mensen die uit een ander land naar Nederland komen, uit handen van de burgemeester hun WIN-certificaat (Wet Inburgering Nieuwkomers), een bewijs dat zij het inburgeringsprogramma met goed gevolg hebben doorlopen. De uitreiking start om 16.00 uur op het gemeentehuis. Ook zullen 23 mensen die onlangs werden genaturaliseerd tot het Nederlanderschap, bij deze feestelijke gelegenheid aanwezig zijn.

Deelname aan het inburgeringsprogramma is verplicht. Vanaf 30 september 1998 geldt de Wet Inburgering Nieuwkomers, die dit programma als eis stelt. In ruwweg een jaar tijd worden vreemdelingen wegwijs gemaakt in de Nederlandse samenleving. Onderdelen in het programma zijn; Nederlandse taal, maatschappelijke en beroepenoriëntatie. De inburgering wordt afgesloten met een toets of (staats)examen. De deelnemer ontvangt een certificaat van Leeuwenborgh Opleidingen met een lijst van behaalde resultaten. De gemeente reikt nu voor de zevende maal de officiële certificaten uit.

Het inburgeringsbeleid is erop gericht nieuwkomers de eerste stap aan te bieden die leidt tot zelfstandig deelnemen aan de maatschappij: door inburgering worden nieuwkomers in staat gesteld aansluiting te vinden bij het onderwijs en de arbeidsmarkt.

De gemeente dient te zorgen voor de mogelijkheden, opdat de nieuwkomer het inburgeringsprogramma kan volgen. Zo maakt zij afspraken met opleidingscentra, worden reiskosten en indien nodig kosten voor kinderopvang vergoed.

Het resultaat van de inburgering kan zijn, dat personen graag de Nederlandse nationaliteit willen verkrijgen en een verzoek hiertoe indienen. De uiteindelijke naturalisatie moet men in juridische zin zien als het sluitstuk van integratie: als kroon op het werk verwerft men het volwaardig Nederlands burgerschap.

De 23 personen die het Nederlanderschap krijgen zijn oorspronkelijk afkomstig uit: Afghanistan, Polen, België, Marokko, Congo, Bosnië-Herzegovina en Turkije.
Mutatiedatum 24/03/2005