Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn ontvangt monument van Vrom voor klimaatbeleid

Op 30 maart 2005 ontvangt de gemeente Apeldoorn van staatssecretaris Van Geel van ministerie van Vrom een monument voor haar ambities op het terugdringen van CO , en andere broeikasgassen. Het monument wordt onthuld tijdens een nationaal klimaatcongres en staat symbool voor de landelijke aftrap van 238 gemeenten en 12 provincies voor het uitvoeren van hun lokaal en provinciaal klimaatbeleid.

Het nationaal congres over het klimaat wordt in Apeldoorn georganiseerd door de Vereniging Klimaatverbond in nauwe samenwerking met SenterNovem en de gemeente. Ambtenaren en bestuurders van 238 gemeenten en 12 provincies praten tijdens het congres gezamenlijk over hoe zij de uitstoot van broeikasgassen kunnen verminderen en hierin kunnen samenwerken.

Tijdens de bijeenkomst zal de gemeente aan de staatssecretaris de Whisper presenteren. De Whisper is een duurzame innovatieve stadsbus die 40% minder brandstof verbruikt en 20 decibel minder geluid produceert dan een gebruikelijke stadsbus. Het prototype is inmiddels gereed voor een uitgebreide testperiode. De gemeente neemt de bus hiervoor op in de dienstregeling van de stadsbus van Apeldoorn.

De gemeente Apeldoorn wil de komende jaren in verschillende projecten samen met relevante partijen werken aan deze doelstellingen. Naast de Whisper zijn voorbeelden hiervan:

* Het nemen van maatregelen om het energieverbruik bij gemeentelijke gebouwen te verminderen. Dit levert naast een besparing op de uitstoot van het broeikasgas CO ook een structurele kostenbesparing op voor de gemeente.

* Het toepassen van innovatieve technieken om het energieverbruik lager te maken dan is voorgeschreven bij nieuwe gebouwen die onder verantwoordelijkheid van de gemeente worden ontwikkeld. Voorbeeld hiervan zijn scholen.

* Het ontwikkelen van nieuwe bedrijventerreinen waarbij de nadruk gelegd wordt op vermindering van energieverbruik, toepassen van duurzame energie en een efficiënt ruimtegebruik. Ook bij bestaande bedrijventerreinen hoopt de gemeente op dit gebied veel te winnen. Met name bij de bedrijven zelf.

* Het zoeken naar mogelijkheden om windenergie in te zetten als energiebron.

De komende periode wil de gemeente de projecten concreet vormgeven waarbij er altijd gezocht wordt naar een partnerschap met partijen die daadwerkelijk met de doelstellingen aan de slag moeten: bewoners, bedrijven en instellingen.

Voor het laatst bijgewerkt op: 25-mrt-2005 10:10