VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
http://www.musicals.nl

30 maart voorlopig laatste voorstelling The Price

Amsterdam, 29 maart 2005


John Kraaijkamp keert in volgend theaterseizoen terug met The Price

Morgenavond 30 maart is de laatste voorsteling van The Price, met onder anderen John Kraaijkamp, van dit theaterseizoen te zien. Deze voorstelling vindt plaats in Dronten en sluit een periode van vier maanden af waarin het toneelstuk in verschillende steden in het land te zien was. Na de zomer keert The Price wegens overweldigend succes terug in het theater. Er zijn van medio augustus tot en met medio december 2005 extra voorstellingen gepland, ook in steden waar het toneelstuk nog niet eerder is opgevoerd. John Kraaijkamp speelt in The Price samen met Victor Löw, Edda Barends en Hans Ligtvoet.

De vier acteurs touren sinds december vorig jaar met The Price door Nederland. Vrijwel alle voorstellingen speelden zij de afgelopen maanden voor een uitverkochte zaal. Het toneelstuk is na de zomer vanaf 20 augustus weer in het theater te zien. Met deze verlenging worden aan de huidige tournee nog eens circa 62 voorstellingen in circa 36 steden toegevoegd. In een deel van deze nieuwe steden was The Price nog niet eerder te zien. De nieuwe speelperiode is te zien op www.toneel.nl. Kaarten kunnen o.a. worden gereserveerd via de theaters.

The Price, in 1967 geschreven door de Amerikaan Arthur Miller (o.a. Dood Van Een Handelsreiziger en Van De Brug Af Gezien), biedt twee uur toneel waarin humor en drama hand in hand gaan. De thema's die in The Price aan de orde komen, zijn herkenbaar en actueel: familieproblemen, gekwetste trots, verspilde liefde, het vermogen te vergeven en de vraag wat de prijs is die men voor zijn leven heeft moeten betalen. Het stuk speelt zich af in 1968 in Manhattan. Victor Franz (Victor Löw) en zijn broer Walter (Hans Ligtvoet) moeten het huis van hun ouders leeg halen omdat het zal worden gesloopt. Victor heeft jarenlang voor zijn vader gezorgd en neemt het zijn broer kwalijk dat hij daardoor niet dezelfde kansen heeft gehad. Victor's vrouw Esther (Edda Barends) spoort haar man aan om een goede prijs voor de inboedel te krijgen. Met de komst van opkoper Solomon (John Kraaijkamp), een oude Joodse sjacheraar, ontstaat een spannende en komische verbale rondedans tussen de personen.

Voor John Kraaijkamp (79) is The Price zijn 42ste (toneel)productie. Kraaijkamp was eerder samen met Edda Barends te zien in het toneelstuk Gouwe Handjes. Barends werkte daarnaast mee aan diverse toneelproducties van Het Toneel Speelt, Het Nationale Toneel en televisieseries zoals Pleidooi, Bij Nader Inzien en Suite 215 . Victor Löw is naast zijn rollen in Kees & Co en de films Lek en Karakter bekend van het toneelstuk Soekarno waarvoor hij in 1996 de Louis d'Or ontving. Op 1 april gaat zijn volgende stuk, De Redenaar, in première in Theater Bellevue in Amsterdam. Na de verlenging van The Price is Löw vanaf begin 2006 met One Flew Over The Cuckoo's Nest in het theater te zien. Hans Ligtvoet speelde bij veel toneelgezelschappen, zoals Het Nationale Toneel, Het Toneel Speelt en het Zuidelijk Toneel Globe. Verder was hij te zien in televisieserie Ernstige Delicten en had hij gastrollen in Baantjer en Medisch Centrum West.

Kaarten en informatie: The Price is van medio augustus t/m medio december 2005 in diverse theaters in Nederland te zien. Zie voor de speelperiode www.toneel.nl. Kaarten verkrijgbaar bij de theaters of via de TopTicketLine 0900 - 300 5000 (45 cpm). Steden waar The Price in de verlenging onder andere te zien zal zijn: Veenendaal (20 augustus), Den Haag (Koninklijke Schouwburg - 25 t/m 28 augustus), Maastricht (Theater aan het Vrijthof - 2 en 3 september), Utrecht (5 en 6 september), IJmuiden (9 en 10 september), Hengelo (14 september), Amstelveen (15 t/m 17 september), Eindhoven (20 en 21 september), Almere (23 september), Papendrecht (24 september), Breda (27 en 28 september), Sittard (19 september), Hoorn (4 t/m 6 oktober), Barendrecht (8 oktober), Leiden (11 en 12 oktober), Zoetermeer (14 en 15 oktober), Cuijk (18 oktober), Hoofddorp (19 en 20 oktober), Uden (21 oktober), Nieuwegein (25 en 26 oktober), Deventer (27 oktober), Kampen (28 oktober), Turnhout (2 november), Oosterhout (3 november), Alphen a/d Rijn (4 november), Goes (5 november), Lochem (9 november), Emmeloord (11 november), Rotterdam (14, 15 en 17 t/m 19 november), Amsterdam (22 t/m 27 november), Enschede (29 november), Apeldoorn (1 december), IJsselstein (2 en 3 december), Waalwijk (8 en 9 december), Gorinchem (10 december). De speellijst is onder voorbehoud, er kunnen nog steden toegevoegd worden.
Noot voor de redactie,