Kema NV / Stichting TNO Keurwerk

KEMA

Krachtig winstherstel voor KEMA

Jaarresultaten NV KEMA
Autonome omzetgroei 8%, winst neemt toe tot EUR 3,2 miljoen.

KEMA heeft in 2004 een krachtig winstherstel gerealiseerd. Na een aantal teleurstellende jaren zijn zowel omzet als resultaat sterk verbeterd:


- Omzet neemt toe tot EUR 176,0 mln., (2003, EUR 168,8 mln.), autonome groei 8%;

- Netto winst neemt toe met 260% tot EUR 3,2 mln. (2003: EUR 2,0 mln.);

- Sterke toename solvabiliteit;

- Herstructureringen, personeelsreductie en desinvesteringen voltooid;

- Alle sectoren tonen gezonde winstgroei;

- Verdere internationalisatie goed op schema.

KEMA, de internationaal opererende consultancy-, test- en certiferingsonderneming op energiegebied met het hoofdkantoor in Arnhem, heeft een goed jaar achter de rug. Vrijwel alle vooraf gedefinïeerde doelstellingen over 2004 zijn gerealiseerd. In moeilijke marktomstandigheden hebben alle divisies omzet en marges kunnen laten toenemen. KEMA heeft haar relatieve positie op de voor haar relevante marktgebieden kunnen verbeteren.

Het winstherstel komt voort uit een breed scala van ingezette maatregelen. Het betreft met name de sterkere focus op de core competenties. Die resulteerde in een serie desinvesteringen en personeelsreducties en een verbeterde commerciële marktbenadering over de gehele breedte van onze onderneming. De maatregelen resulteerden in goede autonome groeicijfers en een aanzienlijke daling van de personele kosten als gevolg van de herstructurering, die al in 2003 was ingezet en in 2004 succesvol werd voltooid.

Op de West-Europese en de Noord Amerikaanse markt kon de marktpositie sterk worden verbeterd in vrijwel alle sectoren. Deze verbeterde positie zorgde voor in een aanzienlijke toename van de winstgevendheid.
Op de Chinese markt realiseerde KEMA een sterke groei in winstgevendheid. KEMA is in China met name actief op de gebieden product en systeemcertificatie alsmede hoogspannings- en kortsluitproeven. Alle sectoren realiseerden een sterke toename van het resultaat. De recente opening van een nieuwe 'tools' laboratorium van KEMA te Sjanghai door staatssecretaris van Gennip geeft de sterke penetratie van KEMA weer op deze markt

De strategie van KEMA is gericht op een verdere versterking van de positie in Europa, in het bijzonder Duitsland en Engeland, door autonome groei in combinatie met een beperkt aantal gerichte acquisities. Naast groei in Europa voorziet de directie ook omzetgroei van keuringsactiviteiten in China; deze zal met name worden gerealiseerd door joint ventures met lokale partijen. Voor 2005 verwacht de directie een verdere toename van de omzet, met een gelijkblijvend winstniveau. De verbetering van het operationele resultaat wordt naar verwachting negatief beïnvloed door de uitgaven ten behoeve van een serie noodzakelijke inhaalinvesteringen en de kosten in 2005. Deze kosten zijn verbonden aan de implementatie van de eerste fase van de internationale groeistrategie.

KEMA is een adviesbureau voor de energiewereld en gespecialiseerd in technologische consultancy en testen en certificeren. Het bedrijf werkt met 1.450 medewerkers vanuit 20 vestigingen wereldwijd.


---


-
Meer informatie: KEMA Corporate Communications, Mark Molewijk, telefoon: + 31 (0) 26 356 30 49 en + 31 (0) 6 150 632 44. E-mail: mark.molewijk@kema.com

30 mrt 05 09:34