Gemeente Zwolle

Zwolle wil open infrastructuur voor breedband

Om nog sneller op de ontwikkelingen op de digitale snelweg in te kunnen spelen, wil Zwolle een open breedband infrastructuur in de stad. Essent Kabelcom heeft al aangekondigd een open, op glasvezel gebaseerde breedbandvoorziening tegen een aanvaardbare prijs aan te bieden. Met KPN wordt onderhandeld om hier ook aan mee te werken.

Om het gebruik van breedbandinternet te stimuleren onderneemt de gemeente een aantal initiatieven. In overleg met Hogescholen en ROC's wordt bekeken hoe onze kenniseconomie op peil kan worden gehouden. E-learning is daarbij een belangrijk instrument om het leven lang leren te bewerkstelligen. Ook kunnen breedbanddiensten worden ontwikkeld voor scholing van werknemers en voor specifieke doelgroepen op de arbeidsmarkt.

Door breedband is ook de komst van een Centrale Server Bouwaanvragen mogelijk. Dit is een nieuwe manier om via internet aanvragen van een bouwvergunning met bijbehorende tekeningen en berekeningen in te dienen en te beoordelen. Gebleken is dat grote voordelen behaald kunnen worden voor gemeente en aanvrager door de procedure digitaal af te handelen.

In het convenant Actieprogramma Breedband Overijssel is vastgelegd dat de vijf grote gemeenten in Overijssel en de provincie investeren in publieke electronische dienstverlening. Zwolle is actief op het gebied van publieke dienstverlening aan zowel burgers en bedrijven. De komende jaren gaat de gemeente de publieke dienstverlening via internet sterk verbeteren. Daarnaast is Zwolle de eerste gemeente in Nederland die lokale wet- en regelgeving aan het digitale bedrijvenloket heeft toegevoegd. Naar verwachting zal dit bedrijvenloket lastenverlagend werken, doordat ondernemers minder kosten hoeven te maken bij communicatie met verschillende overheden.