GroenLinks

Lagendijk bezoekt Kosovo om mogelijkheden onafhankelijkheid te onderzoeken

Kosovo 30 maart 2005

GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk brengt deze week een bezoek aan Kosovo om de mogelijkheden voor een voorwaardelijke onafhankelijkheid van het gebied te onderzoeken. Hij bereidt zich hiermee namens de groene fractie in het Europees Parlement voor op de discussie die in juni zal losbarsten over de status van Kosovo.

"De huidige status quo zal geen stand houden. De Kosovaarse Albanezen willen snel duidelijkheid over de inwilliging van hun onafhankelijkheidsaspiraties. Als de EU en de rest van de internationale gemeenschap hiertoe niet snel het initiatief nemen, ligt het gevaar van een nieuwe burgeroorlog op de loer. De Albanezen dreigen eigenhandig de macht te grijpen, terwijl de Kosovaarse Serviërs Belgrado in zo´n geval om militaire steun zullen vragen", aldus Lagendijk.

Serviërs

Op donderdag voert hij onder andere gesprekken met de plaatselijke vertegenwoordigers van de EU en de VN, maatschappelijke organisaties en de nieuwe Kosovaarse premier. Op vrijdag vindt onder meer een gesprek met de Kosovaarse Serviërs plaats.

Lagendijk pleit voor een onafhankelijk Kosovo, maar wel onder strikte voorwaarden. "De belangrijkste hiervan zijn respect voor de Servische minderheid en de bestaande grenzen van Kosovo. De Kosovaren mogen zich niet aansluiten bij Albanië en de Servische minderheid moet in alle vrijheid kunnen leven. De belangrijkste vraag die ik mijn gesprekspartners zal stellen is of Kosovo bereid en in staat is om deze onafhankelijkheid onder voorwaarden te handhaven."

Initiatief

Het huidige Luxemburgse voorzitterschap van de EU heeft verklaard te wachten op een evaluatierapport van de VN, dat in juni wordt gepubliceerd, alvorens actie te nemen inzake Kosovo. Wat Joost Lagendijk betreft neemt de EU reeds nu het initiatief om snel daarna met alle betrokken partijen de mogelijkheden van een voorwaardelijke onafhankelijkheid van Kosovo te bespreken.

Lagendijk is Balkan-woordvoerder voor de Groene Fractie in het Europees Parlement. In de voorbije vier jaar schreef hij voor het parlement een jaarlijkse voortgangsrapportage over de situatie op de Balkan.

«