Gemeente Capelle a/d IJssel

Succesvolle Praat met de raad

Op 4 november 2004 organiseerde de gemeenteraad Praat met de Raad. Dé gelegenheid voor bewoners van Capelle om met de volksvertegenwoordigers te praten of te discussiëren en om bijvoorbeeld ideeën kenbaar te maken. Iets minder dan 200 Capellenaren maakten daarvan gebruik. Op deze pagina een kort verslag van deze bijeenkomst.

De bijeenkomst was zo georganiseerd dat bewoners konden aanschuiven bij meerdere onderwerpen. Veiligheid, onderhoud en het beheer van de buitenruimte waren de themas die de meeste mensen trokken. De avond werd door bewoners en raad beleefd als een succes. Burgemeester Van Doorne sloot dan ook af met de belofte dat er volgend jaar weer een Praat met de raad komt en dat de raad dan ook verantwoording aflegt voor deze avond.

Wat brachten bewoners onder de aandacht?


* Bewoners die een parkeervergunning hebben voor hun buurt kunnen niet altijd hun auto kwijt. Zij merken op dat autobezitters zonder vergunning zich niet houden aan de maximale parkeerduur en dat daar niet voldoende op gecontroleerd wordt.


* De aanwezigen maken zich zorgen over de vuilnisophaal. De containers zitten vaak overvol en er staat vuil naast. Dit laatste wordt niet altijd meegenomen. Meer instemming ondervindt het ondergrondse vuilnis-ophaalsysteem. Dit werkt perfect.


* Klagen loont. Inwoners die klagen over het groenonderhoud worden gehoord. Aanwezigen melden dat hun klachten serieus zijn genomen en op een goede wijze afgehandeld.


* Er wordt aandacht gevraagd voor 30 km zones, uniforme verkeersregels voor rotondes en handhaving door daartoe bevoegde personen. Ook het parkeren in de wijken levert moeilijkheden op door overlast van vrachtwagens.


* Bewoners van Fascinatio geven aan dat slecht verlichte fiets- en voetpaden van en naar de wijk leiden tot gevaarlijke situaties voor kinderen.


* Bewoners geven aan zich onveilig te voelen. Overlast van hangjongeren wordt op verschillende plekken in Capelle ervaren.


* Bewoners vinden Capelle fietsonvriendelijk. Er is geen apart fietspad en waar dat wel is moet er enorm omgefietst worden om de wijk in of uit te komen.


* Aanwezigen vinden dat het openbaar vervoer door alle bezuinigingen ondermaats is. Er is wel waardering voor het ouderenvervoer door de ANBO.

Concrete afspraken met de raad en een wethouder


* Een bewoner nodigde raadsleden uit om in Fascinatio te kijken naar de onveilige situatie. Carel Santman heeft de uitnodiging aangenomen en heeft door de wijk gefietst.


* Ans Hartnagel heeft toegezegd met Comsbwonen te gaan praten om een aparte avond te houden over de overlast die bewoners ervaren in de Rondelen. Deze avond is gehouden en heeft geleid tot afspraken tussen Comsbwonen en de Rondelen.


* Wethouder Moerkerke heeft toegezegd met twee bewoners en hun familie te gaan praten over de door hen ervaren onveilige situatie. De gesprekken hebben inmiddels plaatsgevonden en over enkele maanden heeft de wethouder weer contact met de twee bewoners om na te vragen in hoeverre de situatie is verbeterd.

Eigen initiatief

Naast discussie met de raad nemen bezoekers van de avond ook zelf initiatief. Zo kwam aan de orde dat Capelle geen activiteiten kent voor verstandelijk gehandicapte tieners. Een vertegenwoordiging van de Stichting Cultuur Promenade pakt spontaan de handschoen op en onderzoekt of zij een bijdrage kan leveren aan activiteiten voor deze doelgroep.

De raadsleden danken u voor uw inbreng en hopen u volgend jaar weer te ontmoeten.