Gemeente Utrecht

ASBEST AANGETROFFEN OP VOORMALIG BEFU-TERREIN

Op het voormalig terrein van het bedrijf Befu, een beton mortelcentrale aan de Verlengde Hoogravenseweg, is asbest aangetroffen. Dat bleek afgelopen vrijdag uit een onderzoek naar bodemverontreiniging dat de gemeente op het terrein heeft laten uitvoeren. Het gaat om witte en bruine asbest.

Het zogenoemde Befu-terrein wordt op dit moment door de gemeente herontwikkeld. Vier jaar geleden was bij de oplevering van het terrein aan de gemeente al sprake van verontreiniging van de grond en het grondwater door onder andere olie. Als voorbereiding op de sanering hiervan is onlangs een onderzoek uitgevoerd waarbij ook is bekeken of er eventueel asbest aanwezig was. Dat bleek het geval.

Het asbest is vanaf ongeveer 20 centimeter onder de oppervlakte en dieper in de grond aangetroffen. De kans op blootstelling aan asbest dat onder de oppervlakte ligt is laag. Omdat niet kan worden uitgesloten dat ook aan de oppervlakte asbest aanwezig is, heeft de gemeente onmiddellijk de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen.

Afgelopen vrijdag is een bedrijf ingeschakeld dat is gespecialiseerd in asbestverwijdering. Het terrein is direct hermetisch afgesloten met hekken en wordt sinds vrijdag nat gehouden om verspreiding van eventuele asbestdeeltjes tegen te gaan. Omwonenden en betrokkenen zijn inmiddels geïnformeerd.

Gemeente Utrecht onderzoekt nog deze week of er asbest aan de oppervlakte aanwezig is. Als dat het geval is, wordt dat zo snel mogelijk verwijderd. Volgende week start ook een onderzoek naar de oorzaak en omvang van het aanwezige asbest en in hoeverre er sprake is geweest van een risico voor de gezondheid van omwonenden en (voormalige) gebruikers van het terrein. Over de uitkomsten hiervan worden omwonenden geïnformeerd. Vanwege de genomen maatregelen is op dit moment in ieder geval geen sprake van gevaar voor de volksgezondheid.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Casper van Riet, telefoon 030 - 286 11 48.