FNV

Hof stelt FNV en CNV in het gelijk over minimumloon

De Staat maakt zich schuldig aan leeftijdsdiscriminatie door jongeren van 13 en 14 jaar geen recht te geven op een wettelijk minimumloon. Die uitspraak deed het Gerechtshof in Den Haag in een zaak die is aangespannen door de vakcentrale FNV en CNV Jongeren. FNV en CNV zijn erg blij met de uitspraak in deze zaak die al ruim acht jaar sleept.

In 2001 hebben FNV en CNV Jongeren samen een rechtszaak tegen de Staat aangespannen. In december 2002 bepaalde de rechtbank in Den Haag ook al dat de Staat fout zat. Het Gerechtshof heeft deze uitspraak opnieuw bevestigd. Het is nu de tweede keer dat de rechter de Staat verwijt onrechtmatig te handelen door 13- en 14-jarigen geen recht te geven op een minimumloon terwijl ouderen daar juist wel recht op hebben.

CNV Jongeren en de FNV roepen minister De Geus en de Tweede Kamer op nu hun verantwoordelijkheid te nemen en het minimumloon voor jongeren van 13 en 14 jaar te regelen. Deze groep wordt in de uitverkoop gedaan, zo betogen FNV en de CNV-jongeren. Het minimumloon geldt pas vanaf 15 jaar. 13- en 14-jarigen mogen wel werken, maar worden niet beschermd door een minimumloon.

Op dit moment meet de overheid met twee maten. Hoewel ze vaak hetzelfde werk doen, worden beide groepen voor de wet verschillend behandeld. Dit is jongerendiscriminatie, zo betoogden de CNV Jongeren en de FNV. Juist van jongeren met de minste ervaring op de arbeidsmarkt wordt de meeste zelfredzaamheid verwacht. In 1996 heeft de overheid bepaald dat jongeren van 13 en 14 jaar onder bepaalde voorwaarden mogen werken. Desondanks ontvangen ze daarvoor geen vastgesteld minimumloon. Een vakantiewerker of bijbaner die te weinig of niet betaald krijgt, kan niet terugvallen op de wettelijke basis.

De bonden hebben dit vanaf het allereerste begin aan de k aakgesteld. Hun geduld wordt nu beloond. Het woord is nu aan de politiek is. Minister De Geus en de Tweede Kamer worden de komende tijd door CNV Jongeren en FNV aangesproken op hun verantwoordelijkheid.

Voor nadere informatie:
Antoon Blokland, voorzitter CNV Jongeren, 06 - 12 93 82 60 Richard Gielen, persvoorlichter FNV 06 - 53 41 25 33

30 mrt 05 12:07