HAY GROUP

Gematigde salarisverhoging in 2005

Voor 2005 wordt een lichte salarisverhoging verwacht. Een groot aantal bedrijven zit boven de nullijn, maar onder het vastgelegde maximum. Veel van de secundaire arbeidsvoorwaarden gaan op de schop.

Dit blijkt uit een meting uitgevoerd door Hay Group onder 140 grote en middelgrote organisaties in Nederland. Het onderzoek laat ontwikkelingen in het salaris- en het beloningsbeleid voor 2005 zien. Daarnaast heeft Hay Group bij meer dan 200 grote en middelgrote organisaties in Nederland de ontwikkelingen van secundaire arbeidsvoorwaarden onderzocht. De onderzoeksresultaten hebben betrekking op individuele salarissen van meer dan 360.000 werknemers.

Verwachte salarisontwikkelingen in 2005
De verwachting is dat de collectieve salarisverhoging uitkomt op 1 procent voor kalenderjaar 2005. Dit is iets meer dan de gerealiseerde algemene salarisstijging in kalenderjaar 2004. Zoals in het najaarsakkoord van 2004 is afgesproken, blijft een wettelijke ingreep uit en is een maximumstijging van 1,25 procent vastgesteld. De onderzochte ondernemingen geven aan dat zij onder dit maximum zullen blijven. Over het algemeen worden kleinere salarisstijgingen verwacht dan in voorgaande jaren.

Een relatief klein deel van de deelnemende organisaties neemt maatregelen op het gebied van het variabel inkomen. Het gaat dan vooral om de mogelijkheid gebruik te maken van een eenmalige uitkering.

Negen op de tien ondernemingen moeten pensioenregeling aanpassen Door de afschaffing van het fiscale voordeel op de VUT en het prepensioen staat het (pre)pensioenbeleid nu onontkoombaar op de agenda van vrijwel elke onderneming. Bijna 90 procent van de onderzochte ondernemingen biedt medewerkers nu nog de mogelijkheid om voor hun 65e met pensioen te gaan. Voor bedrijven die het prepensioen geïntegreerd hebben in de pensioenregeling zal het veel omslachtiger zijn de regeling aan te passen aan de nieuwe wetgeving.

Secundaire arbeidsvoorwaarden op de schop
Als gevolg van de huidige economische situatie en het daaruit voortvloeiende Sociaal Akkoord is bijna de helft van de onderzochte ondernemingen van plan aanpassingen te doen in het pakket secundaire arbeidsvoorwaarden. De volgende tabel geeft de plannen van de ondernemingen weer. Aanpassingen op het gebied van prepensioen- of VUT-regelingen zijn hierin niet meegenomen.

Verwachte maatregelen door percentage respondenten: Pensioenregeling: 29,8 %
Arbeidsongeschiktheidsregeling: 23,4 %
Bedrijfsautoregeling: 14,1 %
Vastekostenvergoeding: 10,6 %
Mobieletelefoonregeling: 9,9 %
Arbeidsduur: 6,4 %
NB Een aantal ondernemingen is van plan meer dan één aanpassing te doen.

Fiscale ruimte woon-werkverkeer niet optimaal benut Het afgelopen jaar is de fiscale regeling voor vergoeding van woon-werkverkeer en zakelijk verkeer met een privé-auto aangepast. Voor beide geldt nu een maximale fiscale vrijstelling van Euro 0,18 per km. In de praktijk blijkt echter dat veel ondernemingen vasthouden aan de oude regelingen, waarvan bijna driekwart vasthoudt aan de oude forfaitaire vergoedingstabel. Deze ligt vaak onder de fiscale vrijstelling van Euro 0,18 per km. Tegelijkertijd betaalt de helft van de ondernemingen een vergoeding voor zakelijk gereden kilometers die boven de fiscale vrijstelling van Euro 0,18 per km ligt (mediaan: Euro
0,28 per km). De fiscale ruimte van de nieuwe regelingen voor woon-werkverkeer wordt in veel gevallen dan ook nog niet optimaal benut.

Volledige doorbetaling in tweede ziektejaar vrijwel verdwenen De overheid ziet af van het wetsvoorstel dat een aanvulling van meer dan 70 procent van het laatstverdiende loon in het tweede ziektejaar ontmoedigt. Dit komt omdat de sociale partners zijn overeengekomen dat een werknemer bij ziekte gedurende de eerste twee jaren in totaal niet meer dan 170 procent van het laatstverdiende loon mag krijgen uitbetaald. Van de onderzochte ondernemingen heeft 60 procent de aanvulling in het tweede ziektejaar inmiddels tot 70 procent bijgesteld. Toch vult 20 procent van de onderzochte bedrijven het loon nog gewoon volledig aan in het tweede ziektejaar.

Arbeidsduurverlenging vooralsnog loze kreet
Om een hogere arbeidsproductiviteit binnen organisaties te realiseren zijn bedrijven en de overheid geïnteresseerd in arbeidsduurverlenging. Toch blijkt vooralsnog dat de gemiddelde contractuele arbeidsduur dit jaar ten opzichte van vorig jaar gelijk is gebleven.

============

Hay Group is een internationaal onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van organisatie, leiderschap, motivatie, ontwikkeling en beloning van individuen en teams. In Zeist werken ruim 170 medewerkers voor tachtig procent van de tweehonderd grootste organisaties in Nederland.

Hay Information Services helpt klanten bij onderzoek naar beloning, medewerkers- en klanttevredenheid. Hay Information Services beschikt over databases met wereldwijde actuele informatie over arbeidsvoorwaarden, managementstijlen, competenties en organisatieklimaat. Meer dan 30 jaar onderzoek en gedegen samenwerking met klanten maken deze databases uniek. In de Nederlandse beloningsdatabase zit informatie van meer dan 200 grote en middelgrote organisaties met gezamenlijk meer dan 360.000 werknemers. Hierin zijn alle sectoren vertegenwoordigd.