Nederlandse Akkerbouw Vakbond



Meer veldproeven gg-gewassen

In Europa vindt nauwelijks teelt of toepassing van genetisch gemodificeerde gewassen plaats. Echter na jaren van stilstand en teruggang van het aantal vergunningaanvragen voor gg-gewassen lijkt zich een voorzichtige omslag af te tekenen. De Commissie Genetische Modificatie (COGEM) meldt in haar jaarverslag dat zij in 2004 een groeiend aantal adviezen heeft afgegeven over vergunningaanvragen voor veldproeven, commerciële teelt of import van genetisch gemodificeerde gewassen of producten.

In 2004 is het aantal vergunningaanvragen in Nederland voor veldproeven met genetisch gemodificeerde organismen (ggo s) na een teruggang in de daarvoor liggende jaren weer toegenomen en gestegen tot het niveau van 2000. Ook de al in 2003 ingezette stijging van het aantal Europese aanvragen voor commerciële teelt of import van ggo s heeft zich doorgezet. De COGEM verwacht in 2005 een verdere toename van het aantal vergunningaanvragen voor markttoelating.

Dit tezamen met de opheffing van het EU moratorium op de import van gemodificeerde gewassen als maïs en soja en het treffen van werkbare afspraken in Nederland voor de coëxistentie van biologische, conventionele en gg-teelt wijst erop dat de gg-landbouw en haar producten zich een plaats gaat veroveren op de Europese en Nederlandse markt.

Dat leidt bij veel groeperingen tot bezinning op de eerder ingenomen posities en kwam het maatschappelijke debat rond genetische modificatie in 2004 in rustiger vaarwater. Voorzitter Kees Zoeteman van de COGEM karakteriseert in het COGEM jaarverslag het debat als een veenbrand die nu smeult maar weer heftig kan oplaaien als de biotechnologie grenzen doorbreekt en nieuwe morele dilemma s oproept.