Gemeente Heythuysen

Nieuws

Kelpen-Oler; Veiligheid & leefbaarheid?

In november 2004 is in kern Kelpen-Oler een enquête gehouden naar de veiligheid en leefbaarheid. Er zijn 448 vragenlijsten verspreid, waarvan er 158 zijn terugontvangen (35%). Hieronder een samenvatting van enkele uitkomsten van dit onderzoek. Het totale eindrapport ligt voor geïnteresseerden ter inzage bij de buurtcoördinatoren van Kelpen-Oler en bij de balie Algemene zaken in het gemeentehuis. Het eindrapport is tevens op 8 maart jl. gepresenteerd tijdens de jaarvergadering van de Culturele Werkgemeenschap.

Aandachtspunten

Aan de buurtbewoners zijn problemen voorgelegd die in de buurt zouden kunnen voorkomen. De buurtproblemen worden in dit onderzoek onderscheiden in drie hoofdcategorieën: criminaliteit en meer algemene overlast, verkeersproblemen en problemen met het leefmilieu. In overleg met de diverse partijen is bekeken hoe deze overlast structureel aangepakt kan worden.


· Met betrekking tot de algemene overlastgevallen worden inbraak in woningen en diefstal uit autos als belangrijkste aandachtspunten genoemd. In kern Kelpen-Oler heeft twee keer het project Keurmerk Veilig Wonen gedraaid. Ook uit de enquête blijkt dat de bewoners op diverse manieren hun woningen beveiligd hebben. Bij deze willen wij het belang hiervan en het belang van sociale controle nogmaals onderstrepen. Ten aanzien van de diefstal uit autos is het project zij pikken het.. wij niet uitgevoerd. Dit is een anti-diefstalproject met gedragsbeïnvloeding van de autogebruiker.


· Bij verkeersproblemen scoort het te hard rijden hoog. Afgesproken is dat op bepaalde locaties metingen zullen plaatsvinden. Aan de hand van deze metingen zal bekeken worden welke maatregelen genomen kunnen worden.


· In de categorie leefmilieu blijkt dat slecht onderhouden groen en stankoverlast van bedrijven het vaakst wordt genoemd. Het onderhoud van groen vindt in de gehele gemeente op dezelfde wijze plaats. Gelet op de bezuinigingen is verhoging van de onderhoudsfrequentie niet aan de orde. Het groen bij het trefcentrum/school dat in het verleden vaak tot klachten heeft geleid is voor een groot deel vervangen. De populieren in de Limburgstraat zullen nog dit jaar worden gerooid, mits de provincie de begroting goedkeurt.

Voor stankoverlast verwijzen wij u naar het meldpunt milieu (zie onderstaand kopje Meldpunten).

Wijkschouw

Op 6 januari 2005 heeft er een wijkschouw plaatsgevonden in Kelpen-Oler. De gegevens verkregen uit de enquête zijn als basis genomen voor de wijkschouw. Geconstateerde zaken zijn in een actielijst weggezet. Een actiepunt is bijvoorbeeld dat bij het binnenrijden van de kern Kelpen-Oler op de Grathemerweg de autos te dicht langs de fietssuggestiestrook rijden. Deze situatie wordt medio maart/april 2005 gewijzigd.

Meldpunten

De onderstaande meldpunten willen wij nogmaals onder uw aandacht brengen:


- Meldpunt Sociale Veiligheid:

Voor meldingen/klachten en knelpunten met betrekking tot de veiligheid in de woon- en leefomgeving. Dit kan bijvoorbeeld een onveilige situatie in de wijk zijn, onverlichte plekken, illegale dumping of vernieling van gemeente-eigendommen.


- Meldpunt Gemeentewerken:

Voor meldingen/klachten op het gebied van wegen, riolering en plantsoenen.


- Meldpunt Milieu:

Voor meldingen/klachten en knelpunten met betrekking tot overlast of hinder veroorzaakt door bedrijven.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. I. Kuijpers, medewerkster openbare orde en integrale veiligheid van de gemeente Heythuysen, tel. (0475)499318.