Siemens

Persbericht

ETD 0503.651 nl

Den Haag / Moerdijk, woensdag 30 maart 2005

Slibverwerking Noord-Brabant en Siemens realiseren eerste stoommotor voor opwekking groene stroom

Op 30 maart 2005 neemt N.V. Slibverwerking Noord-Brabant (SNB) de eerste stoommotor in Nederland voor opwekking van groene stroom in gebruik. Siemens Nederland N.V. realiseerde als hoofdaannemer samen met SNB dit 750.000 euro kostende project. Het ministerie van Economische Zaken verleent vanwege de duurzame energie opwekking een tienjarige subsidie in het kader van de M.E.P.

Slibverwerking Noord-Brabant in Moerdijk verwerkt slib afkomstig van waterschappen en gemeenten uit de regio. Deze biomassa wordt verbrand, waarbij er stoom wordt opgewekt. Het merendeel van de stoom gebruikt SNB voor het slibverwerkingsproces zelf. Het resterende deel, de circa 25% die vroeger ongebruikt bleef, dient nu als milieuvriendelijke brandstof voor de stoommotor. Deze drijft op zijn beurt een generator aan die op jaarbasis ruim 3 miljoen kWh groene stroom opwekt. Een hoeveelheid die vergelijkbaar is met het energieverbruik van zon 1000 huishoudens. De duurzaam opgewekte elektriciteit die SNB direct gebruikt bij de verwerking van slib en dus niet hoeft in te kopen - levert een bijdrage aan het Kyoto protocol. Het reduceert de CO2-emissie doordat minder conventioneel opgewekte energie nodig is. We zijn dan ook trots op dit unieke project en verheugd met dit innovatieve concept . Een typische win-win situatie voor SNB en het milieu, aldus ir. Marcel M. Lefferts, directeur van Slibverwerking Noord-Brabant.

Het geïnnoveerde stoommotor concept voor opwekking van groene stroom, dat voor het eerst in ons land is toegepast, heeft het ministerie van Economische Zaken doen besluiten een tienjarige subsidie te verstrekken. Afhankelijk van de totale hoeveelheid opgewekte stroom varieert deze zogenaamde Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (M.E.P.) subsidie van 250.000 tot 300.000 euro op jaarbasis. Net als bij vele andere aansprekende projecten, heeft ook hier Siemens Lease de opdrachtfinanciering van het totale project voor haar rekening genomen.
Ing. Martin van Pernis, bestuursvoorzitter van Siemens Nederland: Van verschillende zijden is er al belangstelling getoond voor dit concept dat niet alleen in de slibverwerking, maar bijvoorbeeld ook in de industrie kan worden toegepast.

Nadere informatie voor de redactie:
Directeur N.V. Slibverwerking Noord-Brabant, Marcel M. Lefferts Tel: (0168) 38 20 60, e-mail: info@snb.nl,
Internet: www.snb.nl

Persvoorlichter Siemens Nederland N.V., Bernard H. Bos Tel: (070) 333 2325, e-mail: bernard.bos@siemens.com, Internet www.siemens.nl/persinfo